Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar från Härjeåns: Vi arbetar med att vädersäkra alla ledningar

Annons

Det är naturligtvis olyckligt och beklagligt att insändaren, precis som många andra elkonsumenter i Sverige under 2018, drabbats av störningar i energisystemet. Samhället är i högre grad än tidigare starkt beroende av el. Störningar i energiförsörjningen är mer kännbara.

De extraordinära väderförhållandena under december månad orsakade driftstörningar i delar av Härjeåns elnät, på grund av de stora snömängder som på kort tid föll och fick trädgrenar att lägga sig på elledningar.

Som mindre aktör har Härjeåns möjlighet att agera snabbt, och kan samverka med andra energibolag för att optimera resurser på ett geografiskt stort område.

Veckan före jul aktiverades Härjeåns krisledning. Fokus låg på förebyggande åtgärder och att säkerställa optimerad resursanvändning både internt och via energibranschens samverkansgrupp. Helikoptrar kallades in för att kapa grenar och ge en övergripande bild, precis som extra bemanning av montörer och skogshuggare.

Energibranschen är under stor och snabb förändring, där omställning till fossilfritt är en prioriterad internationell angelägenhet och en nationell och regional vision.

Härjeåns är en av aktörerna när samhället genom olika insatser tryggar Sveriges energiförsörjning och möjliggör säker och robust energitillgång. 2019 investerar Härjeåns 156,6 miljoner kronor för att möta nya behov, bland annat nyanslutningar och upprustningar av befintligt elnät för ökad leveranssäkerhet.

Elnätsverksamheten är ett monopol i Sverige, därför starkt reglerad av Energimarknadsinspektionen. Regelverket styr hur mycket enskilda bolag kan ta ut av kund. Det kostar att bygga elnät, precis som ansvarstagande drift och underhåll.

Härjeåns har ett utpräglat glesbygdsnät med cirka 230 meter ledning per kund. Vårt elnät på över 600 mil ledning är under pågående översyn i syfte att vädersäkra eldistributionen, men det kommer att ta tid att vädersäkra alla ledningar.

Det är bra att känna till att det finns mycket du själv kan göra för att dämpa effekterna av exempelvis ett elavbrott. Energimyndigheten och Civilförsvaret har tagit fram ett faktablad och en kort informationsfilm:

• Elavbrott, vad gör jag nu?

• Om det blir el- eller värmeavbrott - vad gör du då?

Niklas Köhler, vd Härjeåns Nät AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel