Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svar: Lantmäteriförrättning går inte att få på några dagar

Svar på ”Är väghållning ett kommunalt ansvar?” (17 februari):

Ja, i dag är väghållningen i vissa byar ett kommunalt ansvar, enär det beslutades 1974 att kommunen skulle ta över vissa vägar. Notera att vi – kommunen – får statligt bidrag till en stor del av kostnaden.

Om nu kommunen vill frångå sitt övertagande så måste det ske på ett ordnat sätt. Kommunens egen organisation har anvisningar: ”Det innebär att avtalet kan sägas upp med skälig uppsägningstid, och att beslutet kan tas tillbaka med skälig övergångstid. För t.ex. en vägför­ening eller fastighetsägare kan det innebära betydande praktiska svårigheter att få tillbaka väghållaransvaret. Detta bör man givetvis ta hänsyn till när det gäller uppsägningstid och övergångstid.”

Det går inte att få en lantmäteriförrättning omfattande många fastigheter genomförd och godkänd omgående, det tar tre–fem år. Detta är ett krav för att få det statliga bidraget.

Så fort som kommunen nu kräver går det bara om det är några få berörda som kan komma överens. Det är fel när det gäller en större by. Även kommunens företrädare hävdar, felaktigt, att det kan ordnas på ”några dagar”. Det är fel när det gäller en större by.

Husägare Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel