Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar till Mattsson (M): Vi vill ha vettiga lösningar för kommunens usla ekonomi

Håller fullständigt med att kommunikationen mellan politiker och medborgare kan bli mycket bättre.

DEBATT: Mattsson (M): Nu väntar några magra år – Härjedalens ekonomi är usel (8 maj)

Brist på saklig information kan ju göra att vissa tycker att politiker är idioter, som du skriver. Det kan kännas så omvänt också, för oss medborgare, för jag tror verkligen att de flesta kommuninvånare redan är väl medvetna om kommunens usla ekonomi och att det behövs besparingar. Vad vi vill höra är riktiga vettiga lösningar.

Jag som skriver låg bakom medborgarförslaget angående hundrastgården för ett antal år sedan, så jag känner mig nödgad att gå i svaromål gällande den eventuella nedläggningen.

Den ligger vid en fantastiskt vacker rastplats som kommunen ställt i ordning, mittemot Storöns Folkets park i Sveg omgiven av Ljusnan.

Det finns parkering och en stor karta över Härliga Härjedalen uppsatt där, mysiga bänkar med bord och ett gapskjul omgiven av vackra blomplanteringar, torrtoa med handikappramp och möjlighet att tömma sina färdsopor.

Ja, så finns ju förstås den omskrivna hundrastgården där.

Jag trodde i min enfald att kommunen gillar turister även med hund men att man vill att man rastar på anvisad plats, att man plockar upp efter sin hund, så där kan det gott finnas hundbajspåsar likaväl som det finns toapapper. Ger ett fint och välkomnande intryck som kan få turister att välja just denna väg.

Förstår inte riktigt vad det är som är så kostsamt med just rastgården? Är det den ensamma lyktstolpen? Jamen släck den då och sätt upp ett anslag att den är släckt tills kommunen får bättre ekonomi, så förstår säkert både bofasta och turister det.

Eller är det den ensamma hundlatrinkorgen som står där inne? Eller är det att man måste hålla efter träd och buskar ?

Jag förstår att kommunen måste spara men det ger dock ett löjets skimmer över kommunen (som är en av Sveriges hundtätaste per invånare) när man dyker ner på hundbajspåsar (det kan vi hundägare köpa själva), minskning av hundlatrinpapperskorgar och självaste rastgården.

Ger ju en signal att turister med hundar vill vi inte ha! Trodde det gjorde Sveg nytta att folk stannar och rastar, handlar, lunchar, tankar och så vidare. Det är verkligen så också, att mer och mer hotell och vandrarhem välkomnar gäster med hund både i Härjedalen och övriga Sverige – men inte Sveg då?

Eller tänkte kommunen montera ner hela rastplatsen? Om det är så, kommunicera ut det då!

Vilka övriga sparåtgärder funderar kommunen på undrar man ju. Mer än skitpåsar, rastgård och lekparker? Ett talesätt som dyker upp är ju: sila mygg och svälja elefanter.

Nu är min penna varm och på hugget så nu jag skriver lite till om det som ligger mig varmt om hjärtat.

Äldreomsorgen kostar pengar, vilket är förståeligt med den geografi Härjedalen har, och det kan vi inte göra så mycket åt.

Det som ska ske, att vi ska flytta äldre från deras boende som boskap så att det blir svårare för anhöriga och goda vänner att besöka, är både beklämmande och ovärdigt. Det skär i hjärtat! Är det verkligen så vi vill behandla våra äldre? Låta dem vara i ensamhet den sista tiden?

Jag skulle verkligen kunna betala mer i skatt om jag visste att pengarna just gick till vård och omsorg!

Jag vill inte spendera en enda krona på konsulter, avgångsvederlag, förhöjda politikerarvoden, höjda löner till kommunens chefer och absolut inte till chefer som inte ens vill skatta i vår kommun! Tjänade kronor i Härjedalen ska beskattas i Härjedalen. Punkt! Härjedalen bidrar både med skog, vind och vattenkraft.

Du skriver att löner inte är ett problem för Härjedalens ekonomi, men det skulle verkligen ge rätt signal till oss medborgare med lönestopp för ovannämda! Alla får dra åt svångremmen! Om lönekostnader inte är ett problem, varför har då kommunen så mycket inhyrd personal? Vad är det då som gör att vi inte kan anställa fast personal hit till Härjedalen?

När det gäller att öka befolkningen i vår kommun, kan inte hjälpa att jag tänker på när jag ägde och drev ett hotell här i Sveg. Om jag då dragit in på frukosten, hade jag då fått flera gäster? Hm ...

Vill avsluta med en sak som en av mina kära fastrar sa till mig en gång; man ska leva så att man kan se sig själv i spegeln varje morgon. Något att ta till sig!

Carina Larsson, Sveg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel