Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Till minne av krigsfångarna i Lövnäsvallen

Mellan 1939 och 1943 fanns det i Sverige 28 arbetsläger – koncentrationsläger där kommunister, antifascister och andra antinazister spärrades in. I Jämtlands län fanns två av dessa läger, ett i Grytan strax utanför Östersund och ett annat fanns i Lövnäsvallen mellan Lillhärdal och Särna.

SVT visade i juli 2005 filmen Upprättelse – en film om interneringslägren i Sverige under andra världskriget. En film där de internerade kommunisterna medverkade med sina berättelser. Deras berättelser är det enda som finns kvar då myndigheterna 1943 brände alla dokument om lägren. Vilket gjort all vetenskaplig forskning kring dessa omöjligt.

För att hedra de inspärrade hjältarna har Sveriges kommunistiska parti i Härjedalen satt upp en minnestavla vid rastplatsen i Lövnäsvallen, ca 200 meter från den plats där lägrat låg. Dessutom har SKP framställt en affisch med följande rubrik .Vi hedrar våra kamrater, antifascister som satt inspärrade 1939 – 43 i Lövnäsvallen och 27 andra koncentrationsläger. På affischen finns också en bild där fångarna i Lövnäsvallen står i matkön.

Lars Lundberg

SKP – Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel