Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Trött på det politiska käbblet i Härjedalens kommun

I dessa orostider med en pandemi som drabbar i stort sett hela världen är det positivt att notera det nya samtalsklimat som finns inom politiken på riksnivå.

Stor enighet finns kring åtgärder för att stoppa spridningen av viruset och konstruktiva samtal förs över partigränser kring åtgärder inom ekonomin. Vi slipper mycket av det tröttsamma politiska käbblet.

Detta förhållande gäller tyvärr inte på lokal nivå och inom Härjedalens kommun. Här fortsätter käbblet från oppositionen med oförminskad styrka, manifesterat med insändare från bland annat Billy Anklew och Karin Holmin.

Anklew skriver att S och C har styrt kommunen i majoritet sedan 1970-talet och därför bär ett stort ansvar för kommunens ekonomi. Vilket är korrekt, och jag delar hans oro för det utsatta ekonomiska läget i ett långsiktigt perspektiv.

Jag tolkar ändå utifrån vad jag kan läsa mig till att den nuvarande kommunledningen har stor insikt om det besvärliga läget och berömvärda insatser görs för att minska underskotten.

När man läser Anklews insändare skulle man kunna tro att kommunledningen i Härjedalens kommun skulle vara av en speciellt usel och inkompetent sort. Som kommunpolitiker borde Anklew vara medveten att Härjedalens kommun delar den svåra ekonomiska situationen med i stort alla glesbygdskommuner i landet. Där läget kännetecknas av stor befolkningsminskning och en åldrande befolkning, vilket naturligtvis tär hårt på ekonomin.

Det finns nog ingen seriös nationalekonom i landet som inte inser att för att lösa glesbygdens problem långsiktigt så behövs någon typ av skattereform eller annat finansiellt stöd.

För att få lite perspektiv på Härjedalens kommuns ekonomiska läge kan vi göra en jämförelse med andra glesbygdskommuner i länet. Jag har valt nyckeltalet soliditet som på ett bra sätt speglar hur den grundläggande ekonomiska stabiliteten ser ut och hur kommunledningarna långsiktigt har hushållat med de kommunala skattemedlen.

Uppgifterna är hämtade från 2018 års bokslut och avser soliditeten inklusive pensionsskulden: Härjedalen +28,6, Strömsund -5,8, Ragunda -14,0 och Bräcke -29,2. Det är enbart Åre och Östersunds kommuner som ligger på samma positiva nivå som Härjedalen, Åre +34,0 och Östersund +20,6.

Nej, Billy Anklew, jag blir innerligt trött på ditt gnäll, din osaklighet och ditt käbbel. Hur du förvanskar och ständigt svartmålar. Lyft blicken, var konstruktiv i din kritik och byt tonläge så kanske även jag lyssnar.

Vattumannen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel