Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Turerna i Härjedalens kommun blir bara märkligare och märkligare

Skenande budgetunderskott år efter år utan att majoriteten (eller som de kallar sig styret) har förmågan att styra åt rätt håll.

Förra året riktade revisorerna stark kritik mot bland annat socialnämnden och ville inte bevilja dem ansvarsfrihet, vad händer då? Jo, LG Nordlander (S) tycker att de visst ska få ansvarsfrihet och får med sig majoriteten på detta, med andra ord kör man över revisorerna. Ett mycket märkligt förfarande och bevis på att ledningen inte kan ta till sig kritik.

Samma sak upprepar sig i år. Revisorerna har i en revisionsrapport som i princip är en ”sågning” av styrning och ledning av kommunen och majoritetens förmåga att åtgärda fel och brister samt komma till rätta med ekonomin. Revisorerna  föreslår ansvarsfrihet för kommunstyrelsen men riktar en kraftig anmärkning mot kommunstyrelsen. Då beslutar fullmäktigeordförande Pernilla Heijdenbeck Persson (S) att ställa den grova anmärkningen under klubban och med nöd och näppe, riktas en kraftig anmärkning mot kommunstyrelsen. Detta efter att flera i majoritet röstat för att inte rikta någon anmärkning.

LPO genom Billy Anklew påtalar att de uppfattat det som att majoriteten inte kan ta till sig kritik och struntar i revisorernas starka kritik.

På det svarar LG Nordlander (S) och Anders Häggkvist (C) att det gör man visst men trots ett  sådant svar gör man precis tvärtom.

Vän av ordningen kan också fråga sig om ledamöterna läser igenom årsredovisningen? Vid det senaste sammanträdet yrkade Anders Häggkvist (C) tillika kommunalråd på ett tillägg till beslutet som redan finns i årsredovisningen, efter påpekande från Gunilla Zetterström Bäcke, drog han tillbaka sitt yrkande!

Det grövsta och allvarligaste som inträffar på det senaste KF är ändå kommunfullmäktiges ordförandes försök att på ett skrämmande sätt försöker sätta stopp på den fria debatten i KF genom att anklaga Olle Larsson LPO för rasism och vid ett flertal tillfällen angripa honom under hans anförande om översiktsplanen. Det är så grovt att man inte tror det är sant. Det fanns överhuvudtaget inget som liknade rasism i hans anförande.

Frågan är om det inte är straffbart förfarande att komma med så grova anklagelser och försöka tysta en person. Ni som är intresserade och vill se hur det gick till, gå in på Härjedalens kommuns hemsida och titta på inslaget, ni kommer att häpna och fråga vad det så kallade styret sysslar med. Att man inte kan ta till sig kritik är fullt klarlagt men fråga är om de överhuvudtaget har kompetens att styra en kommun.

Jag har vid ett antal tillfällen följt KF sammanträdena på webben och jag måste säga att mer undermåliga, dåligt förbereda och dåligt genomförda sammanträden får man leta efter. Frågan är om man alla gånger vet vilka beslut man fattar med en ordförande och ett presidium som inte lyckas hålla någon som helst ordning på mötena . Skrämmande är ordet.

Kräftan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel