Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Våra egna politiker diskriminerar oss som bor på landsbygden

Kommuner och regioner på landsbygden påtalar ofta orättvisor mellan stad och övriga delar av landet.

På landsbygden medför de långa avstånden betydligt högre kostnader för de boende. Bensinskatter och andra kostnader för biltrafik höjs ständigt och mycket i akt och mening att minska biltrafiken i städerna. I dessa finns oftast en fungerande kollektivtrafik i motsats till landsbygdens villkor.

Men landsbygden klarar självmant av att skapa likadana orättvisor inom regionerna och kommunerna själva.

Jag har vistats i Sundsvall under fyra veckor för sjukvård och åkt hem varje helg och tillbaka på måndag. Två resealternativ har jag haft.

1. Egen bil med avfärd hemifrån vid 11 på måndag förmiddag och återresa fredag runt 10. Restid mellan tre och tre och en halv timme.

2. Kollektivt vilket medför avresa 06.55 på måndag och hemresa fredag 12.55 och hemkomst 18.25.

1. Kostnad egen bil (beräknat på 18,50 per mil) 925 kronor och resebidrag från regionen 318 kronor. Egen del blir då 607 kronor. 

2. Kollektivt kostar resan 1 022 kronor varav regionen ersätter 822 kronor och jag betalar 200.

Förutom ekonomin blir skillnaden att jag på måndagar får tre–fyra timmar längre restid och på fredagar fem–sju timmar längre restid.

Om regionen skulle ersätta bilresan på samma villkor som kollektivt, 200 kronor i egenavgift, skulle kostnaden bli 725 kronor om man tar egen bil och 822 om man åker kollektivt.

Kostnaden blir med andra ord lägre om regionen betalar ersättning för egen bil än för kollektivtrafik.

Men i stället har våra egna politiker beslutat att diskriminera sin egen landsbygdsbefolkning i samma anda som staten. I Västernorrlands län är det tydligen dessutom så att ingen egenavgift utgår på kollektivtrafik, men väl när man har egen bil.

Det minsta kravet man borde kunna ställa är att sjukvård ska kosta lika för alla medborgare.

Bertil Andersson, Hede

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel