Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi kämpar mot vindkraften

Ängersjö Byalag har sedan 2012 tagit kamp mot vindkraftsprojekten Svartåsen, Ängersjökölen och Sandtjärnsberget, för att bevara livsmiljö, landskap, genuina kulturvärden och förutsättningar för  framtida utveckling.

År 2015 vanns en delseger då projektet Svartåsen avvisades i Svea hovrätt. Domen grundades på förekomst av fyra kungsörnsrevir och ett berguvsrevir samt frekvent förekomst av övervintrande örnar.

Reviren ligger ännu närmare Sandtjärnsberget och har juridisk ”immunitet” genom länsstyrelsens Strategiska plan för kungsörn, som stipulerar skyddsavstånd 10 kilometer. Renewable Ltd har motsträvigt reducerat antalet verk till 5+5, men samtidigt begärt höjning till 230 meter.

Många förutsättningar har ändrats sedan 2012. Pulserande infraenergivågor och markvibrationer har underskattade effekter på folkhälsa, ekossystem och skogstillväxt.

Vindkraftsplanen följs inte. Synfältsanalyserna är undermåliga och kan störa landskapsbilden ända till Sveg. Vi ser med stark frustration på att lokalbefolkningen avvisats talerätt, som ger känsla av utanförskap och baggböleri.

Motsvarande processer för höjning från 150 till 220 meter har nyligen handlagts i Svea hovrätt efter överklaganden från Strömsunds, Ragunda och Piteå kommuner. Hovrätten har i samtliga fall avvisat begärda höjningar och entydigt fastställt att det står kommunen fritt att återkalla ett i processen tidigt lämnat medgivande, och fritt beakta de hänsyn som kommunen finner relevanta.

Ängersjö byalag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel