Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vilka skulle tjäna på att det kommer folk utifrån som bygger Örndalen?

Annons

En fundering med anledning av Rune Berglunds insändare ”Örndalen är ett seriöst projekt som skapar sysselsättning och framtidstro” (28 november):

Jag tänker inte gå in på örnarnas situation, för det har Naturskyddsföreningarna redan gjort mycket bättre än jag kan.  Det är i stället det här med sysselsättningen, som projektet så stort skulle skapa, som jag är frågande till.

Om det nu är så många inom byggnadsbranschen i Härjedalens kommun, som behöver mer att göra, hur kommer det sig då, att det, åtminstone här i ”Västra”, vid lunchtid står fullt med firmabilar från andra delar av landet parkerade i byn?

Det är byggare, el-, VVS-, golvläggnings- och målerifirmor som troligen är sysselsatta med fritidshus och nybyggen, vars ägare har råd att betala för att ta yrkesfolk utifrån och få jobbet gjort kvickt.

Då och då ser man också bilar med utländska skyltar. Ingen kan få mig att tro, att det är turister som kommer hit i anonyma skåpbilar, klädda i snickarbyxor och målarkeps! Allt det här är förstås personer som inte skattar i Härjedalens kommun!

Samtidigt är det för oss vanliga invånare nästan omöjligt att få tag på en hantverkare inom rimlig tid, så även de lokala verkar ha fullt upp.

Jag har väldigt svårt att tro, att det skulle bli annorlunda med Örndalen, så vilka skulle tjäna på att det kommer en massa folk utifrån och bygger här? Möjligen mackar och lunchställen – förvisso inte att förakta! – men knappast flera.

Och varför skulle det lyckas bättre för Örndalen än för befintliga anläggningar att kunna ge fast boende anställning året runt? De är för få under ett antal vinterveckor, men för många under resten av tiden.

Man kommer alltid att vara beroende av säsongare som heller inte skattar i Härjedalen, men som behöver kommunens och regionens service medan de är här.

Matte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel