Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Winberg (S): Låt oss bekämpa hedersvåld och förtryck i alla dess former

Låt mig vara tydlig. Hedersförtryck och våld handlar om en syn på flickor och kvinnor som inte hör hemma vare sig i Sverige eller världen i övrigt.

Det har sin grund i synen på att flickor och kvinnor är mindre värda, de är inte fria individer och ska därför styras och kontrolleras. Det görs, i hederns namn, genom att ständigt bevaka, kontrollera vänner och bestämma samt bestraffa.

Uttrycket hedersvåld är egentligen ett missvisande uttryck. Det finns ingen heder i att fysiskt eller psykiskt utsätta en flicka eller kvinna för våld i ”hederns namn”. Statsminister Stefan Löfven var mycket klar över det i sitt tal under partikongressen i Örebro.

I bästa fall kommer sjukvården i kontakt med företeelsen när misshandel blivit synlig eller när offret rymt. I värsta fall när offret redan mördats. Sjukvården har en viktig uppgift för att förhindra dessa brott och måste vi bli betydligt bättre på att upptäcka dem innan det går så långt.

Därför har jag lämnat in en motion till Region Jämtland Härjedalen där jag föreslår att en strategi för ”hedersvåld och förtryck” inom hälso- och sjukvården tas fram. Strategin ska ge personalen kunskap för att kunna upptäcka och förhindra dessa allvarliga brott.

Pela och Fadime var två unga kvinnor, som står som symbol för det yttersta våldet i ”hederns namn”. Låt oss inte glömma dem utan bekämpa ”hedersvåld och förtryck” i alla dess former.

Margareta Winberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel