Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre mister rätten till äldreomsorg i sin bygd - nu kräver Thor Hansson ideologisk väckelse hos arbetarrörelsen

Annons

Låt mig börja med några minnesvärda ord tagna ur Per Albin Hanssons tal i Riksdagen 1928: 

"Skall det svenska samhället bli det goda medborgarhemmet måste klasskillnaden avlägsnas, den sociala omsorgen utvecklas, en ekonomisk utjämning ske, de arbetande beredas andel även i det ekonomiska förvaltandet, demokratin genomföras och tillämpas även socialt och ekonomiskt."

Många undrar säkert varför jag många gånger tar upp citat ur arbetarrörelsens historia. Det gör jag därför att det är ett måste för att få fart på den ideologiska väckelsen för arbetarrörelsens politiska överlevnad. Min bestämda övertygelse är att om dagens valda ombud tog sig tid att ömsa blad i rörelsens historia ibland så skulle de finna att politiskt är den fortfarande i många stycken aktuell även i nutid.

Men för att förstå och ta lärdom av den historiska påminnelsen är nog ett måste att ha gått i den skola som höll ordning i klasserna och varje elev fick ett betyg på sin inläsning från den skola som då var världens bästa. Att vi alla är olika är en nödvändighet och teoretiskt och praktiskt kunnande är båda lika nödvändiga i vår värld. Det är en nödvändighet att vi har praktiskt kunniga som kan göra verklighet av teoretikers och forskares kunnande. Båda är nödvändiga för vår framtid. 

För mig har vi alla ett egenvärde oavsett ålder och titulatur och samma rätt att ställa krav på samhället. Men verkligheten är en annan vilket vi blir grymt medvetna om i vår egen kommun Härjedalen. Nu kommer en del äldre som behöver lite extra omsorg mista rätten att få stanna kvar på äldreboendet i sin hembygd utan att skickas likt ett adresserat kolli till en uppsamlingsplats. Undra på att man blir förbannad! Finns möjlighet till ändring på stolligheterna? Ja, men då krävs sanering i besluts- och tjänstemannaleden.

Thor Hansson

Lillhärdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons