Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar problem eller möjlighet?

I massmedia, sociala medier, hemmen, på skolor, arbetsplatser och torg – överallt där folk samlas pratas det politik och då först och främst om problemet med flyktingar.

Annons

När vi diskuterar invandring och flyktingpolitik hamnar vi ofta i diskussioner om problem, om hur mycket det får kosta, hur många flyktingar som vi är kapabla att ta emot och om hur många som vi kan ta hand om. Visst behöver de flyktingar som kommer hit många gånger sjukvård, rehabilitering, utbildning och kunskaper i och om hur vårt samhälle fungerar. Men de kommer hit för att de måste, för att de flyr för sina liv, för sina politiska åsikter, religiösa åskådning, etniska tillhörighet, för sin sexuella läggning m.m. men inte för att de behöver tas omhand. Allt för ofta ser vi oss själva som förmer än andra och att vi måste göra allt för dem, precis som om de vore små barn och oförmögna att klara av något själva…

Jag skulle vilja se att vi byter fokus i debatten, på dem som tvingats att lämna sina familjer, hem och allt det som är känt för ett liv i en annan del av världen oavsett orsak. De är inget problem utan en resurs och möjlighet för vår allas framtid. Jag ser vår egen okunskap om deras livssituation och kultur som ett större problem, för det är i den okunskapen som rasism och hat frodas. Jag är helt övertygad om att om vi öppnade oss både privat och i samhället i stort för den resurs vi har i de nyanlända så skulle det finnas en större möjligheter till bland annat en levande landsbygd, ett rikare företagande m.m. – låt vara att företagandet och inslagen i våra samhällen skulle få inslag av det som vi vill uppleva och smaka när vi är utomlands. Jag har svårt att se det som ett problem, jag vill tvärt om välkomna det som är nytt och se det som en utmaning som kan leda till något gott där vi alla blir till vinnare.

Jag ber för att vi alla skall våga öppna oss för det okända, få kraft att riva murar och sträcka ut våra händer till dem som behöver.

Jag ber för att vi ska se och ta till oss av skaparkraften, möjligheterna och kreativiteten som bor i mångfalden.

Jag ber om att vi ska våga möta Gud i blicken, på de okända människor som vi möter mitt i vår egen vardag.

Amen.

Kjell Thuvall

Kyrkoherde

Svenska kyrkan

Hedebygdens församling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons