Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Alla unga i Härjedalen kan jobba eller studera

Det går bra för Sverige. Antalet sysselsatta ökar och de som saknar arbete blir färre. Under det senaste året har fler ungdomar haft lättare att få jobb. Men bilden är inte lika ljus för alla unga, särskilt inte för dem som inte har slutfört gymnasiet.

Annons

Både internationella och svenska studier visar att unga som varken arbetar eller studerar är en sårbar grupp. I internationell forskning används begreppet zoner av social övergivenhet. Inte bara materiell fattigdom följer i spåren av det sociala utanförskapet utan också grundläggande ojämlikhet och ohälsa och kriminalitet i förlängningen.

Den totala ungdomsarbetslösheten sjunker i Jämtland och Härjedalen men andelen unga som står utan arbete eller studier är ganska konstant. Många unga vuxna riskerar att fastna i utanförskap även om situationen i Härjedalen är ljusare än i Sverige som helhet: 2014 saknade omkring sex procent av alla unga i Härjedalen mellan 16 och 24 år arbete eller studier. Nära 10 procent i åldersgruppen 25–29 var i samma situation.

Motsvarande siffror för riket var 7,5 respektive 12,6 procent. Uppgifterna kommer från Temagruppen Unga i arbetslivet på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). En annan oroande tendens är att andelen kvinnor ökar med stigande ålder: nära sex procent av alla unga kvinnor i Härjedalen mellan 16 och 24 år saknade arbete eller studier år 2014. Andelen män var lite större, nära sju procent. Av alla kvinnor mellan 25 och 29 år var det omkring nio procent som varken arbetade eller studerade. Motsvarande siffra för män var nära 10 procent.

Vi är övertygade om att alla i Härjedalen kan arbeta eller studera.

Vi har följt utvecklingen via projekt som Svenska ESF-rådet initierar och som Temagruppen

Unga i arbetslivet följer upp. Det finns en rad initiativ här som går att bygga vidare på, många finansierade genom Europeiska socialfondens sysselsättningsinitiativ för unga:I projektet Uvas hjälper åtta kommuner i Jämtland och Härjedalen i samverkan unga i åldern 15–24 till arbete eller studier. Åtta projektverkstäder arbetar utifrån att hitta, möta, aktivera och matcha utifrån egna förutsättningar och kultur.

Vi vet vilka verktyg som fungerar: Det finns flera exempel härifrån på hur unga kan stöttas till arbete eller studier. Vår del av det nationella projektet Plug In 2.0 mot skolavhopp framhålls ofta som särskilt framgångsrik när frågan diskuteras på riksnivå. Den 16 november, arrangerar vi konferensen Alla unga kan jobba eller studera i Östersund för att sprida kunskap om hur unga kan genomföra sina studier, hitta jobb och stanna i dem. Tanken är att konferensen ska bli en start för en kraftsamling för att vända utvecklingen. Växande zoner av social övergivenhet är oacceptabla.

Lars Lööw, generaldirektör, Svenska ESF-rådet

Lena Nyberg, generaldirektör, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

(MUCF) Robert Uitto, regionråd (S), Region Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons