Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Härjeåsjöns stränder blir nedskräpade - ansvariga vattenreglerare struntar i miljön

Annons

Vid mitt senaste besök i Lillhärdal blev jag hejdad av en bilist. Han vevade ned rutan och frågade med något upprörd stämma: Vem är det som äger marken vid badstranden i Härjeåsjön? Där fanns tidigare en så fin badstrand. Men idag ärdet ju så nedskräpat där. Underförstått – varför gör inte markägarna något åt det?

Effekter av sjöns reglering.

Själv minns jag hur jag som pojke kunde springa längs ren, kilometerlång och härlig sandstrand från båthusviken vid Olingdalsvägen till Klubbnäset utan att behöva kryssa mellan allehanda skräphögar. Idag inbjuder stranden närmast Kubbnäset varken till barfotalöpning eller till att breda ut en filt för solning bland all bråte. Även fram till Olingån såg det bedrövligt ut efter vårfloden på försommaren.

Idag har flera timmars ideella arbetsinsatser gjort stranden nödtorftigt rensad. Semesterfirare från olika delar av landet njuter där av solen på något så när skräpfria områden och av att få bada i den vackra, långgrunda sjön. Ett fyrtio-femtiotal bilar fanns parkerade längs vägen idag.

Efter flera timmars ideellt arbete är stranden badbar.

Jag upplyste den missnöjde lillhärdalsbilisten om att ansvaret för miljöproblemet bör vila på dem som orsakar det. Skräpmassorna får vi varje år som en följd av vattenregleringen uppströms. Alltså bör i första hand ansvarigaför vattenregleringen lösa miljöproblemet. Men detta tycks de blankt strunta i.

Miljöansvariga på Härjedalens Kommun tycker man också bör ta konkret ansvar för bygdens miljö. Stränderna vid Svegssjön sägs ju vara städade. Tidigare hade Härjeåsjöns stränder rykte om sig att vara Härjedalens finaste badplats. Nu skamfilas det ryktet. Inte skall det väl behövas ett medialt initiativ som till exempel Uppdrag Granskning innan miljöansvariga slutar attpå ett orättfärdigt sätt skjuta miljöansvaret över på fåtalet bybor som i flera fall nått ansenlig ålder. Eller behövs det en vädjan till riksdagen?

Bland semestrande badgäster möter jag riksdagsman Lars Axel Nordell (KD), bördig från Lillhärdal och ledamot avmiljöutskottet. Kan han, liksom kollegan Sven Johan Enander hundra år tidigare, komma den lilla människan till hjälp i kampen mot övermäktiga ekonomiska intressen? Då gällde kampen orättvis skogsexploatering. Idag gäller kampen bland annat strand- och miljöskydd.

Jag frågar: "Anser Du Härjeåsjöns stränder skyddsvärda? Är Du i så fall beredd att hjälpa oss bybor med att lösa de påtalade miljöproblemen?"

”Jag är imponerad av den potential till rekreation och turism som Härjeåsjöstranden erbjuder, blir svaret. "Själv har jag njutit av badet idag samtidigt som jag ser att stranden borde vara bättre städad. Den som orsakar nedskräpningen bör stå för städningen. Den principen är klar. Även kommunen har möjligheter att på olika sätt bidra till städning genom att till exempel ge ungdomar sommarjobb. Detta vore både en miljöfrämjande insats och ett värnande om vår kultur i skogsbygden till glädje både för bybor och utifrån kommande turister. Vi har även ett viktigt förvaltaransvar av miljön införkommande generationer ,” avslutar Lars Axel Nordell sin spontana kommentar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons