Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Många frågor men få svar om äldreomsorgen

Annons

Vart tar äldreomsorgen i Härjedalen vägen frågar sig insändarskribenten som inte tycker hon får några svar på sina frågor.

Det ska genomföras en större förändring av äldreomsorgen i Härjedalens kommun som ska vara klar inom tre år. Den fjärde oktober ringde jag därför till kommunen för att få ut underlaget till beslutet som äroffentlig handling. Jag ville ha svar på två frågor:

"Varför har socialförvaltningen valt att anta detta förslag och inte ett annat?"

"Hur ser konsekvenserna ut på kort och lång sikt?"

Efter det har jag ringt ett 10-tal gånger och pratat med olika personer, bland andra med Leif Nilsson, ordförande i socialnämnden och tidigare äldreomsorgschef och Justin Cruseman, t.f. socialchef. Efter samtalet med en kommunal tjänsteman den 26 oktober gav jag upp. Jag har nu dragit slutsatsen att det helt enkelt inte finns något underlag till beslutet och inte hellernågon konsekvensbeskrivning.

Kommunen och socialförvaltningen behöver se över sina kostnader, eftersom socialförvaltningen går back i år och kommer att göra det även nästa år. Samtidigt så tillkommer få nya skattebetalare och personer med vårdberoende ökar. Då skatten redan är hög i kommunen så anser nog de flesta att en höjning inte är aktuell. Detta har nog de flesta klart för sig.

Då man nu ska förbilliga äldreomsorgen så vill jag veta utifrån vad man dragit slutsatsen att detta alternativ är det bästa både för kommun och vårdtagare. Detta speciellt då jag har en anhörig boende på Mobacka i Lillhärdal. De som flyttar till vårdboende i fortsättningen kanske får plats i Hede. Hur ser kommunikationerna ut, kan man som anhörig åka på besök med allmänna kommunikationer eller måste man ha bil? När det om några år bara bor 3-4 personer kvar på vårdboendet, hur ser bemanningen ut? De som nu flyttar in påtrygghetsboendet sköter sig själva idag, men gör de det om några år? Om inte, ska de då flytta och vart då? De som nu arbetar på vårdboendet och inte behövs där i fortsättningen, hur långa arbetsresor är rimliga, inte minst med tanke på att det krävs egen bil? Kommer det att medföra att fler flyttar från de mindre samhällena?

Jag har ställt mig många frågor, men tyvärr inte fått särskilt bra svar. Leif Nilsson ringde i alla fall upp mig och framlade sin syn på frågan om äldreomsorgen.

Det tackar jag för.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons