Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Moderata regionrådets svar om sjukvården i Härjedalen - Margareta Mahmoud Persson "nedvärderar" sitt eget skrå

Annons

Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen regionsjukhus

Margareta Mahmoud Persson, sjuksköterska och ersättare för KD i regionfullmäktige, hade i en debattartikel i Tidningen Härjedalen synpunkter på hur vi utvecklar sjukvården i Härjedalen. Intressant bara att Mahmoud Persson inte haft några synpunkter om detta i fullmäktige.

Sjukvården i hela landet är stadd i förändring. Syftet är att flytta vården så nära patientens hem som bara är möjligt och ibland också flytta sjukvården in i patientens hem. Den politiska majoriteten i Region Jämtland Härjedalen, S och M arbetar därför i den riktningen, där strävan från oss är att resurser från den slutna vården (sjukhuset), överförs till primärvården.

I det arbetet skapas också virtuella hälsorum, den digitala tekniken byggs ut, vår personal ska arbeta på toppen av sin kompetens, vilket i praktiken innebär att arbetsuppgifter som läkare i dag gör kan flyttas till sjuksköterskor och sjukgymnaster. Arbetsuppgifter som sjuksköterskor i dag gör kan vidare också överföras på undersköterskor. Detta för att frigöra läkartid för de som verkligen behöver en läkare.

I väldigt många fall räcker det med sjuksköterska eller sjukgymnast i mötet mellan patient och vårdgivare. Ett betydligt närmare samarbete med länet kommuner krävs också, där kommunens distriktssköterskor involveras, inte minst under jourtid. För vårt län passar den här utvecklingen alldeles utmärkt, just därför att länet är ett glesbygdslän. Av den anledningen ligger också regionen i framkant i landet med denna omställning av vår gemensamma hälso- och sjukvård.

När jag läser Mahmoud Perssons debattartikel blir jag en aning förvånad. Uppenbarligen har hon som också är sjuksköterska, en väldigt nedvärderande syn på sitt eget skrå. Visst, en sjuksköterska är en sjuksköterska, inte läkare, men en sjuksköterska har ändå tillräcklig utbildning för att klara av det arbete som kommer att krävas i en förändrad hälso- och sjukvård och behövs fortbildning så kommer det också att ges.

Avslutningsvis vill jag ändå säga att det är många år sedan Region Jämtland Härjedalen, tidigare landstinget, satsat så mycket på hälso- och sjukvården i just Härjedalen och mera kommer. I tillägg har även regionen satsat många miljoner på den regionala utvecklingen i Härjedalen.

För att den beskrivna förändringen ska bli en succé för länets invånare, krävs ett nära samarbete mellan regionen och kommunernas tjänstemän och politiker. Det samarbetet fungerar väl också mellan regionen och Härjedalens kommun!

Christer Siwertsson (M)

Ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott och förste vice ordförande i regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons