Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: PRO kräver omtänk kring fotvården

/

Annons

Pensionärerna i Härjedalens kommun har under många år haft förmånen av subventionerad fotvård upp till fyra behandlingar/år. Nu måste Socialnämnden i vår kommun rätta till sin ekonomi, och då är pensionärerna först i kön för att stå för besparingarna. Enligt en tjänstemannautredning har subventionen kostat ca en halv miljon det senaste året, förvisso en hel del pengar men vinsten för de äldre, som genom subventionen har haft råd att få sina fötter skötta, lär vara mycket högre.

Bland Härjedalens äldre är det många med värk på grund av slitna och dåliga leder, de är t ex höftledsopererade och skall inte böja sig, eller har andra funktionsnedsättningar bland annat på grund av hög ålder. Dessutom är det många av dem, som har mycket låga pensioner, och då kan man inte prioritera fotvård - man har inte råd.

En konsekvens av att subventionen av fotvård till äldre försvinner, blir helt klart en försämrad livskvalité på grund av mer värk och onödigt lidande, mer behov av läkemedel, mer hjälp av hemtjänst, ökade sjukvårdskostnader och så vidare, listan är oändlig.

Ytterligare en konsekvens blir att våra entreprenörer som utför fotvården, kommer att få färre kunder, och därför inte har ett tillräckligt lönsamt arbete, för att kunna fortsätta.

I slutändan blir samhällskostnaderna betydligt större än den halva miljonen för subventionerad fotvård.

Utifrån vad som erfarits, är informationen om möjligheten till medicinsk fotvård, mycket knapphändig. Sjukvårdens personal utgår ofta från att det finns en frisk närstående, som kan hjälpa.

Personer med diagnoserna Diabetes Mellitus (sockersjuka), Reumatiod Artrit (ledgångsreumatism) samt Arteriell Insufficiens (dålig blodcirkulation) i de nedre extremiteterna – är aktuella och har möjlighet att få remiss för medicinsk fotvård upp till fyra ggr/år. Det är förvisso bara att flytta kostnaderna från kommunen till Regionsjukvården, men det är viktigt att nämna för vi tror att det är många äldre i Härjedalen, som har detta behov.

Vi inom PRO Härjedalens fyra föreningar önskar att våra ansvariga politiker tänker om. Pensionärerna kan visst ta ytterligare besparingar, men varför inte låta en del av subventionen till fotvård bli kvar med t ex. två ggr per år, det skulle räcka långt.

PRO Härjedalens Samorganisation/Gerd J.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons