Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa skövlingen av Härjedalens skogar!

/

Annons

De senaste åren har naturskogen vid Messlingen i Härjedalen kalavverkats. Natursköna vandringsleder har förfulats. Bäckar har körts sönder. 200-åriga träd har fällts. Livsmiljön för många arter utplånats. Kampen har varit hård för att skydda en liten del av naturskogen som är kvar söder om Messlingen.

I juli 2015 gick Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker till Västra Härjedalen. Forskningsresan är ett årligt skogsinventeringsevenemang. 2015 var 60 personer med och inventerade naturskogar i Härjedalen. Tillsammans letade vi hotade arter, fotograferade och njöt av naturen. Har du varit i en naturskog vet du att den skiljer sig mycket från granplantager och kalhyggen, både vad gäller upplevelsen och artmångfalden.

Forskningsresan besökte skogar i Skorvdalen/Örndalen, Orrhögberget, Långberget och Messlingen. Skogar som hotas av exploatering. Officiell statistik säger att bara ca 4% av våra skogar har ett långsiktigt skydd, ca 5% är är frivilliga avsättningar. Ibland räknas impediment, t ex hällmark och våtmark, som skyddad skog men enligt lag är inte det skogsmark.

Vi måste revolutionera skogsbruket, skogsvårdslagen och Skogsstyrelsen. Vi måste utgå från ekosystemen och kulturvärdena. Vi måste bredda vår syn på de tjänster som skogsekosystem levererar åt oss, inte bara virke. Vi måste ställa om produktionen.

Hade vi arbetat så här istället, hade den unika skogen söder om Messlingen, eller någon annanstans i Sverige, aldrig avverkningsanmälts från första början.

Johan Moberg, samordnare Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2015 & 2016

Håkan Thenander, deltagare Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker 2015

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons