Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Svar på kritiken mot skogsstyrelsen "Vi förstår skogsägarnas problem"

Annons

Representanter för skogsnäringen kritiserar Skogsstyrelsens arbete med nyckelbiotoper och menar att vårt arbetssätt förändrats.

Läs mer: Skogsägare drabbas ekonomiskt av skogsstyrelsens arbetssatt

Skogsstyrelsen gör inte längre en systematisk nyckelbiotopsinventering och i dag upptäcks därför nyckelbiotoper främst när vi gör fältkontroller av områden som anmäls för avverkning. Vi förstår att det kan bli problematiskt då man räknat med att avverka just detta område, men en nyckelbiotop innebär inget förbud mot avverkning.

Samtidigt har skogsbranschen inom certifieringen åtagit sig att inte avverka nyckelbiotoper och vi är medvetna om att en registrering av en nyckelbiotop därmed kan få avsevärd ekonomisk betydelse för markägaren.

Att inventera nyckelbiotoper är en svår uppgift. Våra inventerare har hög kompetens, följer enhetliga kriterier och kalibrerar sina bedömningar. Det finns alltid saker att förbättra, men våra bedömningar lokalt har granskats av nationella specialister. Det finns inget som tyder på att bedömningarna skiljer sig från andra delar av landet. I de fall nyckelbiotoper avgränsas vid det avverkningsanmälda områdets gränser, så beror det på att vi inte har resurser att göra en fullständig inventering i den omgivande skogen vid varje tillfälle.

Dessa och andra problem har lyfts i arbetet med en nulägesbeskrivning om nyckelbiotoper, som nu tas vidare i en dialogprocess med hela sektorn. Vi hoppas den ska leda till tydliga förutsättningar för skogsbruket, samtidigt som nyckelbiotoper bevaras.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons