Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Svar på Svenska Fjällrävsprojektet svar

Ingemar Lind tycker, efter att ha läst svaret från Svenska Fjällrävsprojektet i förra numret av TH, att det är på plats med några förtydliganden.

Annons

De frågor jag ställde i min artikel i tidningen Härjedalen 21/7 gällde framför allt öronmärkningen av fjällräv. Att man använder sig av, en på smärre tamboskap beprövad märkmetod, anser jag inte har med fjällräven att göra. Den är en fritt levande vild varelse som i betydligt större utsträckning är beroende av en fullgod hörsel än tamboskap som får sin mat serverad utan större hörselansträngning.

Man säger sig vidare i sitt svar inte sett några negativa effekter av märkningen, vilket jag, vid ett flertal tillfällen gjort. Valpar som frenetiskt kliar sig för att få bort detta främmande föremål som brickan innebär. Vad händer om han lyckas? Eller, vad sker om valparna, i lekstridens hetta, river loss dessa? Finns risk för infektion i någon av de trånga gångar som lyan utgör?

Vad sedan gäller chip. Kan man inte ha en mottagare i foderautomaten dit rävarna ofta kommer? Jag vill med dessa mina frågor inte på något sätt förringa de insatser projekt Fjällräv gjort för att få upp stammen på detta, så oerhört, fascinerande djur, men vi vet nu att de vandrar långa sträckor för att hitta en partner och för att söka föda.

Jag tycker, personligen, att vi nu vet flaskhalsarna vad gäller rävarnas överlevnad. Om vi, trots det, nödvändigtvis måste veta vilken individ som sitter där på lyan, kan vi då inte använda oss av DNA-analys på spillningen? Det skulle vara betydligt mer skonsamt för rävarna. Det är inte öronmärkningen utan stödutfodringen som räddar fjällräven, eller hur? Det får inte bli forskning för forskningens egen skull ...

... anser Ingemar Lind, Tänndalen i västra Härjedalen.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons