Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tack Babben Larsson!

/

Annons

Äntligen någon som kan placera Ytterhogdal i rätt landskap. Komikern Babben Larsson drar ut på turné landet runt och gör fyra stopp i Hälsingland. En av orterna är Ytterhogdal.

Dagligen, både i media, folkvalda inom Härjedalens kommun, författare till olika böcker som handlar om Hälsingland och även boende i Härjedalens kommun har inte kännedom om att delar av Härjedalens kommun ingår i landskapet Hälsingland.

Böcker som lanseras som äntligen en bok som ska handla om hela Hälsingland finns inte ett ord om Ytterhogdal, Krokströmmen, Ängersjö eller andra orter som ligger i Härjedalens kommun men tillhör landskapet Hälsingland. Fågelsjö som ligger i Ljusdals kommun men tillhör landskapet Dalarna räknas ofta till Hälsingland bland dessa författare.

Hälsingland gränsar till landskapen Gästrikland, Dalarna, Härjedalen och Medelpad. I landskapet Hälsingland ingår hela eller delar av nio kommuner.

Landskapet Härjedalen består av två kommuner. Härjedalens och Bergs kommuner.

Tecken på bristande kunskaper om landskapsgränser finns efter väg 296 Kårböle-Ytterhogdal. 35 km.innan landskapet Hälsingland går över i landskapet Härjedalen finns en skylt uppsatt med texten Välkommen till Härliga Härjedalen. Varför står det inte Välkommen till Härjedalens kommun? Eller en upplysning om att landskapet Härjedalen hälsar oss välkommen om 35 km.

Vi som bor i denna del av landskapet är vi hälsingar eller härjedalingar? Bor man i landskapet Hälsingland är man väl en hälsing och bor man i landskapet Härjedalen är man väl en härjedaling.

Förvirrande? Ja, för väldigt många men inte för Babben Larsson. Välkommen Babben till Ytterhogdal i Hälsingland 28 februari.

Anne-Marie Wästholt

Härjedalens kommun, Hälsingland.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons