Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt Örndalen

Annons

Sveg har under senaste fyra åren förlorat 100 arbetstillfällen, främst inom tillverkningsindustrin och statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten. Tingsrätten och Inskrivningsmyndigheten har de senaste sju åren minskat med totalt cirka 35 arbetstillfällen.

En av få positiva nyheter de senaste åren har varit planerna på åretruntanläggningen Örndalen, inom pendlingsavstånd från Sveg. Örndalen skulle få stor betydelse för arbetstillfällen och befolkningsutveckling. Och med ökad befolkning, ökat underlag för service i olika former.

Projekt Örndalen är även viktigt för Sveg genom att här finns lämplig arbetskraft med rätt kompetens. Givetvis uppstår positiva effekter även för en rad andra orter i närheten.

Ett färdigställt projekt skulle innebära att den lokala servicen i Sveg stärks med en ökad inflyttning till området. Svegs företags- och utvecklingsförening ställer sig helhjärtat bakom projekt Örndalen, vilket föreningen ser som en mycket viktig del i utvecklingen för att skapa nya och behålla befintliga arbetstillfällen.

Enligt projekt Örndalens egna beräkningar ska det, när projektet är genomfört i sin helhet, tillkommit närmare 5 000 bäddar och Örndalen ska skapa totalt cirka 300 årsverken.

Under själva utbyggnaden beräknar projektet att det ger cirka 50 årsverken per år under de kommande 10 åren. Detta är oerhört viktigt för bygg och entreprenörsföretag över hela kommunen.

Två viktiga frågor ställs mot varandra, djur och natur ställs mot arbetstillfällen, tillväxt och utveckling. Djur och natur lockar människor att besöka Härjedalen. Arbetstillfällen, tillväxt och utveckling gör att människor kan stanna kvar. Det gäller att hitta en balans mellan dessa intressen, något som vi menar inte skett i detta fall. Mark- och miljödomstolens beslut om att avslå dispensen från artskyddsförordningen då det gäller projektet Örndalen är ett nederlag inte bara för projektet utan för Härjedalens kommun i stort.

Styrelsen för Svegs företags- och utvecklingsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons