Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reseberättelse: PRO Härjedalens Gotlandsresa

/

Söndagen bjöd till att börja med på gråmulet väder och kalla vindar. Den här dagen skulle vi utforska den södra delen av ön.

Annons

Lördagen den 13 juni lämnade 48 glada PROare Härjedalen för att bege sig till solens och vindarnas ö, Gotland. Resan utgick från Funäsdalen och resenärer från Tännäs, Hede/Vemdalen och Sveg anslöt allt eftersom. Under färden mot Nynäshamn bjöd Alf Jonsson och Rolf Olsson deltagarna på dragspelsmusik och Lars Lorentzi ledde allsången. Kluriga ordlekar och lotterier stod också på programmet. Det blev fikarast i Ljusdal och lunch på Gävle Bro. Väl i Nynäshamn var det dags att borda färjan som avgick vid 20-tiden. Efter drygt tre timmars båtfärd anlände vi till Visby och for direkt till trevliga Best Western Solhem Hotel som ligger alldeles intill den medeltida, 3,6 kilometer långa ringmuren.

Söndagen bjöd till att börja med på gråmulet väder och kalla vindar. Den här dagen skulle vi utforska den södra delen av ön. Vår guide, Bertil Visén, berättade att han var född på Gotland och endast hade varit på fastlandet i några veckor. Han kunde verkligen sitt Gotland och lärde oss en hel del om ön under färden. Han berättade bland annat att orterna på Gotland ligger tätt och att varje ort har varsin kyrka. På ön finns det 95 kyrkor från 1200- och 1300-talet. I Högklint, där vi gjorde vårt första stopp, kunde vi beundra den vackra utsikten över havet. Vi fortsatte resan och passerade ängen och gamla stengärdsgårdar. Syrenbuskarna stod i full blom i många trädgårdar och blåelden lyste vackert lite här och där. Vid lunchtid hade vi kommit fram till Hoburgen på Gotlands sydspets. Där åt vi lunch på Majstregården, som hade en god lammgryta på menyn. Mätta och belåtna tog vi en promenad i det fascinerande landskapet. Det blåste snålt och det var inte utan att man saknade vantar. Hoburgsgubben, Gotlands mest kända landmärke, är ett populärt turistmål. På små vindlande vägar längs med kusten for vi norrut igen. En del passager var så smala att bussen knappt kunde komma igenom men vår duktige chaufför, Reidar Thunell, rattade bussen med bravur. Vid Kättelviken blev det fikastopp och vi fick tillfälle att sträcka på benen. Utsikten mot Stora och Lilla Karlsö var bedövande vacker. Solen hade tittat fram så det passade bra att ta en gruppbild. Vid 17-tiden var vi tillbaka i Visby och hann ta det lugnt en stund innan vi gav oss ut på staden för att äta middag.

På måndagen stod Almedalen och en guidad tur i Visby på programmet. Ronny Nilsson hette förmiddagens utmärkte guide. För tillfället var det lugnt i Almedalen. Annat blir det under politikerveckan. Även denna dag blåste en hård vind. Vi fick höra en del spännande sägner om muren innan vi fortsatte till botaniska trädgården. Där finns många exotiska växter med spännande namn såsom näsduksträd, korkalm och brödgran. Solen började titta fram och våra jackor åkte av. Vi fortsatte till Sankta Maria Domkyrka från 1200-talet, en mycket imponerande byggnad med vackra glasmålade fönster. På eftermiddagen blev det ett besök hos Svenska Spel. Efter incheckning tog vår guide med oss till lottdistributionen där man packar lotter till alla försäljningsställen i landet. Vi fick veta att lotterna trycks i Winnipeg i Canada och sedan skeppas med båt från Montreal. En ny typ av lott är på gång, "Sju färger", som kommer att lanseras inom kort. Av alla olika typer av lotter är det trisslotten som säljer mest. Den står för hela 92% av Svenska Spels omsättning och det ställe som säljer flest trisslotter är Ullared. Varje vecka köper svenskarna trisslotter för 60 miljoner kronor. Efter avslutat besök hos Svenska Spel åkte vi vidare till det så kallade Galgberget, en avrättningsplats från medeltiden som var i bruk ända till 1845 då den sista avrättningen ägde rum. I dag är det en vacker plats med magnifik utsikt över delar av staden och havet. På kvällen for vi till Hejde bygdegård där ett antal medlemmar i olika PRO-föreningar på Gotland väntade. Där hälsades vi välkomna till tonerna av "Mosippan". Musikanterna på scen spelade och alla sjöng med. Fikabordet stod dukat och kvällen bjöd även på körsång, allsång och trevlig samvaro. Först framåt midnatt var vi tillbaka på vårt hotell.

Trots detta blev det inte tal om någon sovmorgon för även på tisdagen hade vi ett digert program. Denna dag körde vi norrut. Vårt första stopp var i Lärbro där det finns ett stenröse från bronsåldern. Vägen dit var dock inte anpassad för bussar. En gammal stenmur på ena sidan och en vägvisare på en järnstång på den andra gjorde det omöjligt för bussen att svänga in på den smala vägen som ledde fram till röset. Vår guide kom då på idén att han kunde lyfta undan vägvisaren och efter en del trixande hade Reidar lyckats köra runt hörnet. Damen i huset intill såg oroligt på. Efter att ha tittat på sevärdheten fortsatte vi mot färjelägret Fårösund. Färjan låg inne så det var bara att köra ombord och några minuter senare var vi på Fårö. Bussen körde mot Ryssnäset som idag är ett naturreservat. Här finns den så kallade engelska kyrkogården, en viloplats för ett antal engelska soldater som avled i kolera under Krimkriget i mitten av 1800-talet. Varje år kommer engelska dignitärer dit och har en ceremoni med kransnedläggning. För vår det blev det fikapaus innan vi fortsatte till norra spetsen på Fårö för att besöka det stora raukfältet. På Fårö finns flera hundra raukar, en del så höga som åtta meter. Väder, vind och vågor har skapat dessa "kalkstensskulpturer". På Fårö ligger Ingemar Bergman begraven. Innan vi lämnade ön stannade vi till vid Fårö Kyrka och tog oss en titt på hans grav. Vid 18-tiden hade vi kommit fram till Krusmyntagården någon mil norr om Visby. Förutom att handla kryddor och annat i deras shop intog vi kvällens middag i form av en utsökt buffé.

På onsdagsmorgonen var det dags att säga adjö till Gotland och ta färjan tillbaka till Nynäsham, dit vi anlände vid 12-tiden. Sen var det bara hemresan kvar. Omkring klockan 23 kunde de sista passagerarna stiga av bussen i Funäsdalen. Då var fem mycket innehållsrika och intressanta dagar till ända. Vi riktar alla ett stort tack till Christina Ling, som planerat och organiserat denna fantastiska resa. Hon har redan börjat smida planer på en resa till Holland nästa vår."

Britt Bergkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons