Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Intressanta författarbesök på biblioteket

Mankellstipendiaterna Kristina Ahlström, som skrivit två böcker om migrän, och Ewa Hellström-Boström, som gjort sex guideböcker, kom till biblioteket i Sveg på tisdagkvällen och berättade om sitt skrivande och sina böcker.

Båda författarna har valt att publicera sina böcker på egna förlag och en del tid gick åt till att berätta om hur det fungerar.

– I dag är det ganska billig att trycka böcker men måste kunna en del teknik och göra allt själv. Men man får mer för varje såld bok, förklarar Ewa Hellström-Boström som dock poängterar att hur mycket man behöver göra också beror på typen av bok.

– Sedan är det förstås lättare att sälja bra när man har ett känt namn. Som okänd är det mycket svårare, fyller Kristina Ahlström i.

Ewa och kristina har gjort sina böcker på sin fritid. Ewa blev nyligen pensionär och kan ägna sig mer åt skrivandet men varvade tidigare sina resor med ett jobb som idrottslärare.

– När man skriver guideböcker måste man åka till platserna en hel del men det underlättade att jag jobbade på skola och hade lång sommarledighet, förklarar hon.

Kristina jobbar som jurist och plågades ofta av migrän tidigare. När hon hittade en teori av Rudolf Low att migrän hänger ihop med blodsockret, och att det är viktigt med regelbundna måltider och bra kost, valde hon att pröva hans metod och har nu varit migränfri i 25 år.

– Jag tappade tålamodet med läkarvården och forskningen som inte ville ge migränpatienter den här informationen så jag ville skriva om hur det fungerat för mig, berättar hon.

Varken Kristina eller Ewa är särskilt vana att göra den här typen av presentationer av sitt arbete men den tio man stora publiken var intresserade och ställde många frågor efteråt.

– Det var jätteroligt, säger kristina som gärna fortsätter göra den här typen av presentationer. Målet är att migränpatienter en dag kan få ett enkelt alternativ till medicinering.