Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grahn: "Gick inte alls som vi ville"

/
  • Japan vann med 4–3 mot Sverige efter att Chiho Osawa satte den avgörande straffen bakom Sveriges målvakt Sara Grahn.

Förlusten mot Japan ger Sverige ett tungt utgångsläge inför resten av mästerskapet.
– Det gick inte alls som vi ville, men nu får vi fokusera till 100 procent på de andra matcherna, säger målvakten Sara Grahn, Brynäs.

Annons

Sverige förväntades slå Japani VM-premiären, det råder det ingen tvekan om. Men Japan är också ett lag som brukar överraska och kunna slå bättre rankade lag. Som Schweiz förra måndagen.

Sverige tog tidigt ledningen, men i tredje perioden gjorde Japan ett plötsligt ryck och både kvitterade och tog sig upp i ledning. Innan slutsignal kvitterade Sverige, och matchen gick till förlängning och sedan straffar.

Där drog Japan längsta strået. Såväl den svenska skyttedrottningen Pernilla Winberg som dagens tremålsskytt Erika Grahm bommade sina straffar, medan först Hanae Kubo och sedan Chiho Osawa satte sina bakom Sveriges målvakt Sara Grahn.

Inför mästerskapet hade inte Sverige någon uttalad förstamålvakt. I alla fall hade inte förbundskapten Leif Boork gett något tydligt besked om detta officiellt. Den erfarna målvaktsstjärnan Kim Martin Hasson har dragits med höftproblem, men höll nollan i träningsmatchen mot Tyskland. Valentina Lizana Wallner har också haft skadebekymmer, men imponerade på fjolårets OS. Sara Grahn har å andra sidan haft en fantastisk säsong med Riksserielaget Brynäs i år.

I premiärmatchen stod Sara Grahn medan Martin Hasson satt på bänken. Lizana Wallner syntes på läktaren. Riktigt vad Grahn går för fick hon dock inte visa denna eftermiddag. Större delen av matchen hade hon det rätt lugnt, med bara två skott emot sig i andra perioden.

– Det var ingen optimal resa, sa Leif Boork, som menar att när det sedan väl kom till straffläggning så var Grahn kanske lite väl ivrig.

I första straffen gick hon ut långt och fick backa tillbaka in i målet. Kubo satte då säkert Japans första straff.

Sara Grahn tyckte dock att hon var fokuserad – både då och under själva matchen.

– Jag tyckte att vi ägde matchen totalt, men de är heta när de kommer. Det är två puckar jag borde ta. Jag kunde fokusera, men det studsade inte vår väg, säger hon.

Särskilt Japans sekvens i tredje perioden, med två mål inom loppet av cirka 1,5 minut, var bitter för svensk del.

– De hade ungefär en decimeter att skjuta på, men fick in en lyckträff, säger Sara Grahn.

I morgon söndag väntar Schweiz, B-gruppens tyngsta lag, och på tisdag Tyskland som Sverige alltså besegrade i en av förmatcherna.

– Det gick inte alls som vi ville idag, men nu får vi fokusera till 100 procent på de andra matcherna, avslutar Sara Grahn

Annons