Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor bröt rysliga sviten

/
  • Victor Hedman, i mitten, kramas om efter 2–0-målet mot Ryssland.

En perfekt genomförd taktik – och två mål på två minuter i andra perioden.
Det var vad som behövdes för Tre Kronor för att göra slut på den tolv år långa mardrömssviten mot Ryssland.
Jacob Markström storspelade i målet sedan Henrik Lundqvist blivit sjuk, och svenskarna vann med 2–1.

Annons

Det var första gången sedan VM-gruppspelet i Ostrava 2004 som Tre Kronor lyckades fälla den ryska björnen i en stor match.

Sedan dess hade Ryssland vunnit tio gånger och spelat en oavgjord mot Sverige i stora matcher (OS och VM).

Det blev tolfte gången gillt.

Trots mardrömsbeskedet timmarna före matchstart att målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist åkt på influensa och inte kunde spela. Lundqvist var med till matcharenan Air Canada Centre, men tvingades ta beslutet att stå över.

Taktiskt fulländat

I stället kom Jacob Markström, Vancouver, in och gjorde en kanonmatch.

Precis som hela det svenska laget.

– Fantastiskt bra. Vi spelar till våra styrkor. I andra perioden vågar vi lite mer samtidigt som vi inte går bort oss. Vi tror på vår förmåga hela tiden, sade Victor Hedman till TV3.

Mot ett Ryssland med hur mycket forwardsstjärnor som helst – Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin de största profilerna – var den svenska taktiken att spela mycket i den ryska zonen, att hålla motståndarna på rätt sida och inte tillåta snabba spelvändningar och långa spelfrekvenser i egen zon.

Det lyckades perfekt. Tre Kronor gjorde en taktiskt fulländad match – och slog till med två mål inom loppet av 2.11 i mitten av matchen.

Snabba mål

Passande nog var det två av matchens bästa svenskar som grejade målen:

+ Gabriel Landeskog slog till i numerärt överläge med ett direktskott från backposition som visslade förbi ryske målvakten Sergej Bobrovskij efter 10.41 av den andra perioden. Direkt på tekning och bara fyra sekunder in på Vadim Sjipatjovs utvisning.

+ Bara drygt två minuter senare såg backen Victor Hedman att det var tomt i skottsektorn framför Bobrovskij, avancerade dit och nöp till direkt på Carl Hagelins perfekta backhandframspelning från sargen.

De ryska stjärnorna kom ingenstans mot det tajt spelande svenska laget och det som ändå skapades tog Markström hand om med stort lugn.

Ända tills 33 sekunder återstod av matchen. Då prickade Ovetjkin in 2–1 från blålinjen.

Ovetjkin slog sedan in pucken med handen med sju sekunder kvar – ett mål som så klart inte räknades.

– När de får in 1–2 vet vi att det kommer att bli full fart de sista 30 sekunderna men det kändes hela tiden som att han slog in den med handen, sade Hedman.

En blixtrande start av Tre Kronor som nu behöver en seger till i de återstående gruppspelsmatcherna – mot Finland på tisdag och Nordamerika U23 på onsdag – för att säkra en semifinalplats.

– Det är en fantastisk turnering och vi hade ett fantastiskt stöd av svenskarna som var här. Man fick gåshud under nationalsången, sade Hedman.

Annons