Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor världsmästare efter galet straffdrama – Henrik Lundqvist stor hjälte

VM-finalen blev ett drama med ett märkligt svenskt mål, en filmning av Kanada som ledde till kvittering, en mållös förlängning och slutligen en rafflande straffläggning. Väl där såg Henrik Lundqvist till att ge Sverige guldet.

Annons

Sverige vann VM-guld efter straffdrama.

Efter 39 mållösa minuter i VM-finalen stod Victor Hedman för ett lika välkommet som märkligt mål. Den förre Modo-stjärnan fick iväg en lös puck från blålinjen som studsade in i Kanadas mål. Målet kom i numerärt underläge.

Lyckan blev dock kortvarig. I inledningen av den tredje perioden gick Elias Lindholm efter en puck och lyfter upp klubban högt mot Travis Konecny som slänger sig bakåt. Lindholm åkte på en två minuters utvisning samtidigt som tv-experterna rasade.

– Det är ju en filmning han gör Konecny. Han får den upp mot bröstet och inte mot hakan och ansiktet. Han lurar domaren i det läget, säger TV4:s expert Sanny Lindström.

I efterföljande läge kvitterade Kanadas Ryan O Reilly till 1-1.

Med drygt en minut kvar av ordinarie matchtid satte sig Tre Kronor i en ny knipa när man fick en man utvisad eftersom man hade sex man på isen, något som åter igenom skapade kritik.

– Det får inte ske. Det är ett minus från coachernas sida, säger C More-experten Niklas Wikegård.

Tre Kronor lyckades dock hålla undan och tog matchen till förlängning. Väl där skapades flera chanser men ingen av lagen lyckades avgöra matchen.

Under den rafflande straffläggningen missade svenske målkungen William Nylander den första straffen, men Henrik Lundqvist räddade nästa. Efter det bjöd Nicklas Bäckström på mål och Lundqvist svarade för en ny räddning. Oliver Ekman-Larsson satte den tredje straffen. Lundqvist fortsatte att leverera i det svenska målet, medan Gabriel Landeskog missade sin chans, men när Lundqvist räddade även nästa straff stod det klart att Sverige står som världsmästare 2017.

Annons