Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgörenhetsmatch i Sveg drog 660 besökare - "Det känns helt överväldigande"

Ishallen i Sveg var i stort sett fullsatt när välgörenhetsmatchen i ishockey drog igång på lördagseftermiddagen. 660 personer kom för att se Svegs veteranlag spela mot hemvändarna i juniorlaget från 97/98.
– Klar man ställer upp en sådan här match, säger Stefan Strickert, målvakt och matchens lirare i hemvändarlaget.

Annons

Stefan Strickert spikar igen kassen. För den här gången.

Tillsammans med i stort sett alla sina gamla lagkamrater hörsammande han kallelsen från tidigare tränaren Jonas Westfält, som tog initiativ till arrangemanget - en hockeydag för att samla in pengar till kampen mot cancer och till Svegs ungdomsishockey.

Jonas Westfält fick själv cancerbeskedet i början av sommaren. När han berättade om sin idé för Svegs IK, att göra något hockeyrelaterat för att dra in pengar mot cancer, så tände föreningen på alla cylindrar. Lördagens match är resultatet av arbetet.

LÄS OCKSÅ: Jonas vill vända sin sjukdom till något gott

– Det känns helt överväldigande. Det är bara positivt, säger Svegs IK:s ordförande Mario Johansson.

Tror du att det kan bli något liknande igen?

- Jag hoppas verkligen det, säger han.

Göran Mann, Jonas Westfält och Mario Johansson sa alla några ord innan matchen drog igång.

Inträdet var gratis men flera hundra sponsorer har lovat skäna en krona per åskådare, och hälften av pengarna går till hockeyns ungdomsarbete, hälften till lokala stödföreningen Mö Finns som också fanns på plats för att berätta om sin verksamhet. Föreningen stöttar de som drabbas av cancer och deras anhöriga.

– Det är över förväntan, helt otroligt. Och vi blir ju väldigt synliggjorda. Det är många som kommit fram och sagt att de funderat på att gå med i föreningen, nu får de chansen, säger Göran Mann, Mö Finns ordförande.

LÄS OCKSÅ: Hockeylördag i cancerkampens tecken

Själva matchen då? Hemvändarna, som var juniorer 97/98 tog ledningen genom Magnus Nordqvist men Svegs veteraner replikerade snabbt när Magnus Mögel Proos satte pucken högt i kassen bakom Stefan Strickert med ett snärtigt handledsskott. Sedan gick veteranerna ifrån till 3-1 i första perioden. Det kändes som att de var lite mer samspelta, trots att många nyligen anslutit till laget och nog inte hade så många träningar i benen.

Magnus Proos jublar efter att ha gjort mål för veteranlaget.

I andra kom "juniorlaget" ut start och spelade upp sig till en välförtjänt kvittering, innan veteranlaget utökade till 5-4 i periodens sista minut, i numerärt överläge.

I sista tröt tempot något hos båda lagen men det var veteranerna som lyckades bäst med målskyttet och vann matchen med 7-5.

Matchens lirare i veteranlaget blev Magnus Proos som noterades för flera mål i protokollet. Hos Jonas Westfälts juniorer blev Stefan Strickert matchens lirare, och han verkade inte ta förlusten särskilt hårt.

– Det var klart att jag ville vara med på en sådan här match. Det är ju roligt också att samla alla. Nu ska vi ut och äta lite och ha trevligt, säger han.

Den enda smolken i bägaren var att seriematchen som skulle spelas senare på eftermiddagen, Svegs A-lag mot Hälsingegården, blev inställd, då bortalaget med kort varsel meddelade att de inte fick ihop nog med spelare. Istället blev det Svegs A-lag som spelade en internmatch i två gånger 15 minuter.

Jonas Wesfält får en kram av en av sina gamla spelare efter matchen.

Jonas Westfält fick ovationer för sitt initiativ av publiken. Efter matchen var det också många av spelarna som åkte fram och kramade om honom.

– Jag vill tacka alla som hjälpt till. Det här känns helt otroligt, säger han själv om arrangemanget.

Jens Persson underhöll i pauserna.

Hela gänget, Svegs IK:S veteranlag och juniorlaget från 97/98.

LÄS OCKSÅ: Anna från Mö Finns - "Viktigt att ha någon att prata med som förstår"

Annons