Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO kritiserar kommunen efter våldtäktsförsök på äldreboende

/
  • Nu riktar IVO kritik mot kommunens bristande dokumentation efter det misstänkta våldtäktsförsöket på ett äldreboende i Härjedalen. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

En kvinna utsattes för ett våldtäktsförsök på ett äldreboende i Härjedalen. Trots det gjorde kommunen aldrig någon anmälan. Efter IVO:s utredning riktar nu myndigheten kritik mot socialnämnden.

Annons

En dement man tog sig in i kvinnans rum på natten och tafsade på henne när hon låg och sov. Trots att kvinnan var rädd och otrygg så anmälde aldrig kommunen överfallet. Först senare anmälde kommunen händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

IVO är kritiska mot kommunens dokumentation av händelsen och att det är också svårt att veta om någon utredning gjordes på en gång efter överfallet. Nämnden har ingen kopia att dela ut över den utredning som gjordes direkt i anslutning till händelsen. Därför är svårt att veta om kommunen gjorde någon utredning direkt eller vid ett senare tillfälle.

Efter händelsen erbjöd kommunen kvinnan att byta till ett rum som låg längre bort. Men hon tvingades ändå möta mannen varje dag i korridoren. Den äldre kvinnan kände stor otrygghet och IVO anmärker på att det inte fanns något material som säkerställde att kvinnan kände sig säker på boendet. De är kritiska till att det brister i informationen om hur de gick tillväga för att säkerställa kvinnans trygghet.

Nu måste socialnämnden vidta åtgärder i form av att förbättra arbetet med dokumentationen. Deras redovisning ska vara hos IVO senast den 22 februari 2016. Om kraven inte uppfylls kan kommunen tvingas betala vite.

Läs mer här: Elisabeth utsattes för våldtäktsförsök

Kommunen anmälde inte misstänkt våldtäkt på äldreboende

Neuropsykolog kritisk till kommunens hantering av misstänkt våldtäktsförsök

Chef polisanmäld för tjänstefel och åklagare utreder misstänkt våldtäktsförsök