Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är Lenins son"

/
  • Så här såg Finn Birger Persson ut 1950, när han arbetade som busschaufför.
  • Greta Norberg har bott hela livet i Bjursås och fick höra mycket när hon jobbade på café som liten.
  • Finn Birger Föddes i Falun av
  • Huset som Finn Birger byggde står fortfarande kvar på Nedre Larssveden i Bjursås.
  • Greta Norberg har bott hela livet i Bjursås och fick höra mycket när hon jobbade på café som liten.
  • Finn Birger dog den elfte januari 1995 och ligger begraven i Bjursås.

I 50 år har historien om Finn Birger Persson vandrat mellan gårdarna i byn Bjursås i Dalarna. Historien om lastbilschauffören som i själva verket skulle ha varit Lenins son.

Annons

1918 kom Birger Persson till Bjursås, ett jordbrukssamhälle med 2 500 invånare. Han var född 18 december 1915 och hans mor kallades i födelseboken för Kringvandrerskan Larsbjörns Maria Persdotter. Själv kallades han oäkting.

Birger växte upp hos Finn Johan och Knuts Anna Jansson i Bodarna och han blev därför Finn Birger i folkmun. Han hade under sitt liv i Bjursås flera yrken, bland annat drickautkörare för Wasabryggeriet. Som sådan blev han ett välkänt ansikte på bygden.

Så när två 15-åriga Bjursåskillar vill ha kul en dag 1964 så väljer de att åka med Finn Birger på flaket. Dricka pöjkar, så får ni goa rapar! ropar den 48-årige Birger och kastar till dem varsin svagdricka. En av pojkarna är Thore Göransson. Han har själv nyss flyttat till Bjursås och gillar att åka runt i byn och höra Finn Birgers roliga kommentarer när han hemtamt snackar med folket i stugorna. Därför blir han förvånad när Birger på en fikarast berättar att han inte heller är bjursing, utan ryss.

– Han sa att han var son till Lenin. Det gick ju inte hem hos varken mig eller min kompis, det var ju lite stort att vara Lenins son!

Thore Göransson minns tillfället mycket väl. Han minns också att han först inte trodde på historien, men med tiden kom han att höra fler och fler berätta om Finn Birgers påstådda pappa.

– Det där fick jag höra när jag var riktigt ung, kanske 13 år, berättar Greta Norberg som idag är 89 år. Hon jobbade på café under skolloven och fick höra mycket skvaller.

– Det sas att han fick pengar från Lenin. Det var väl därför han kunde bygga det där fina huset.

Eva Larsson bodde i Bjursås om somrarna som barn och har än mer att berätta.

– Mamman ska ha hängt på krogen i Stockholm och stött på Lenin. Han ska tydligen ha skött underhållet bra, för jag tror inte att Birger behövde jobba så mycket. Vad jag hörde ville Ryssarna ha över honom till Moskva. Men det ville inte han.

Bjursingarna beskriver Birger som en social person, en spillevink till och med. Men inte någon som for med lögner. De flesta har också hört någon variant av historien, men inte alla. Jan Backlund är dotterson till Finn Birgers fosterföräldrar och umgicks med honom som ung.

– Han var ju kommunist i alla fall. Och Ryssland det var ju toppen, ryska bilar, ryska tidningar… Men om han varit Lenins son, då skulle han nog sagt det till mig.

Så, var han Lenins son? Stefan Lindgren har skrivit en biografi över Lenin och han menar att denne omöjligen kan ha varit i Sverige 1915, eftersom han då var i Schweiz.

– Våren 1915 satt Lenin på biblioteket i Zürich och studerade. Att han då åkte till Sverige kan vi nog utesluta - Lenin var en välbevakad person.

Thomas Björklund sitter på hembygdsföreningen i hjärtat av Bjursås och förvaltar bygdens historia. Bland pärmarna som täcker lokalens väggar tar han fram den med etiketten "Finn" Birger Persson. Två citationstecken markerar att han ju inte var någon riktig Finn, utan ett fosterbarn.

– Första gången jag hörde om Leninhistorien var på 60-talet. Finn Birger var ju kommunist. Han var en av de som lämnade en lista för kommunisterna till Bjursås kommun. Och så var han intresserad av Ryssland och gjorde resor dit mer än en gång. Det kan vara därför som folk gjorde vissa spekulationer.

Om Finn Birger själv trodde att Lenin var hans far eller inte är svårt att veta. Kanske var det Bjursingarna som drog slutsatser om mannen med okänd fader som läste Pravda och for till Ryssland

Men kanske bottnade ryktet också i Birgers drömmar om något annat. Om en far som 1917, strax efter Birgers födelse, åkte tåg från Trelleborg till Haparanda med journalister och säkerhetspoliser i släptåg, och i sin kupé bar med sig revolutionen till Ryssland. Och om ett land som, samtidigt som Finn Birger körde lastbil i jordbrukssamhället Bjursås, genomförde en rasande industrialisering och sände ut en doft av socialism och framtidstro.

I vart fall gjorde Finn Birger flera resor till sitt drömland. Kanske bråddes han på sin mamma kringvandrerskan.

– Han var ju lite vandrare å', säger Thomas Björklund och slår ihop pärmen med Finn Birgers foton.

Finn Birger lämnade Bjursås på 80-talet och dog i Hofors 1995. Han lämnade inga barn efter sig. Kom som okänd och for som okänd. Men han satte ändå ett avtryck i Bjursås - folk pratar ännu om Finn Birger, Lenins son.