Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig älgsjukdom sprids i Tröndelag – sjuka djur i länet högintressanta

Nyligen sköts en älg med avmagringssjuka i Tröndelag, nära länsgränsen, rapporterar den norska myndigheten Mattilsynet. I nuläget vet ingen vet om den dödliga smittan har nått Sverige. Nu uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt jägare att vara uppmärksamma på symtomen.

Annons

Läs mer: Hjortdjur döda i nervsjukdom – nu varnas länets jägare och renskötare (2016)

Chronic Wasting Disease tillhör samma kategori av sjukdomar som galna kosjukan. Älgen på bilden bär inte på smittan.

Chronic Wasting Disease, även kallat avmagringssjuka, är en ovanlig sjukdom som drabbar hjortdjur. Djuret som nyligen fälldes i Nord-Tröndelag är den tredje älgen i Norge som konstaterats bära på smittan sedan 2016. Under samma period har åtta sjuka renar påträffats i landet, skriver mattilsynet på sin hemsida.

Erik Ågren är biträdande statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion. I en intervju med tidningen Svensk Jakt betonar han vikten av att rapportera in misstänkta fall av sjukdomen.

– Sjuka älgar i Jämtland, och framför allt i Härjedalen är högintressanta. Det kan även gälla de norra delarna av Dalarna, men vi tar prover på alla älgar från hela Sverige och särskilt från gränsområdena, säger han till tidningen.

Avmagringssjuka har spridits bland hjortdjur i Nordamerika de senaste 50 åren. År 2016 konstaterades ett antal fall av sjukdomen i Norge och det var det första kända utbrottet i Europa. En möjlig förklaring till detta kan vara att importerat urin har använts som lockmedel på hjortuppfödningar, rapporterar tidningen Sör-Tröndelag Avisa.

Statsveterinären Erik Ågren berättar att Statens veterinärmedicinska anstalt analyserar många djurkroppar för att se om djuren burit på sjukdomen.

– Det mycket viktigt att vi får in sjuka eller döda djur för analys. Även om de inte är helt pinfärska och har legat länge kan det gå att analysera för CWD, säger han till Svensk jakt.

På grund av risken för smitta har EU infört ett förbud mot transport av levande hjortdjur från Norge och flytt av levande hjortdjur från norra delen av Sverige. Enligt SVT har den norska staten beslutat att slakta en hjord med 2.500 vildrenar där smittan hittats.

Fakta:

Chronic Wasting Disease CWD, även kallad avmagringssjuka är en sjukdom som drabbar hjortdjur och leder till avmagring och död. Symtomen är bland annat dregling, dåligt koordinerade rörelser, tandgnissling, skälvningar och torr hårrem.

Det kan ta flera år mellan smittotillfället till dess att djuret börjar visa symtom. Smittöverföringen sker genom direktkontakt mellan djur eller då smittämnet finns i miljön. I dag finns det ingen behandling för djur som smittats med avmagringssjuka.

Forskningen tyder på att sjukdomen inte kan överföras till människa, sällskapsdjur eller tamboskap.

Inom EU förbereds en ny övervakning av sjukdomen som även kommer omfatta Sverige med start i januari 2018.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket

Läs mer:

Ovanlig sjukdom hos norsk älg utanför Trondheim (2016)

Hjortdjur döda i nervsjukdom – nu varnas länets jägare och renskötare (2016)

Dödlig djursjukdom från USA hittad i vildren i Norge (2016)

Annons