Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare i Sverige ska få förtur – men det finns oklarheter kring ansvaret för de nya fjälljaktsreglerna

Regeringen har lovat att ändra reglerna för ripjakt i fjällen för att ge jägare bosatta i Sverige förtur. Men det verkar finnas otydligheter i hur de nya reglerna ska se ut vilket innebär att de kan bli oförändrade.

Annons

Det råder oklarheter om vem som ska se till att skriva de nya reglerna för ripjakten. Arkivbild.

Det rapporterar tidningen Svensk Jakt. Jordbruksverket har inte utformat hur de nya reglerna ska se ut och kommer heller inte att göra det. Därmed lämnar de över till länsstyrelserna att försöka tolka vad som ska menas med de nya direktiven, enligt tidningen.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt. Jordbruksverket tar ju inte sitt ansvar enligt rennäringsförordningens paragraf 8 utan lägger över ansvaret på att tolka reglerna på länsstyrelserna. Det är ju Jordbruksverket som ska skriva förordningen till den här lagen, säger Tommy Dadell, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland, till Svensk Jakt.

Länsstyrelserna bedömer att detta kan innebära att inga egentliga regeländringar skrivs in vilket i längden kan innebära en hel del strul för dem.

– Det är ett märkligt ställningstagande regeringen gjort eftersom de inte skrivit tydliga föreskrifter. Och när Jordbruksverket dessutom vägrar göra sitt arbete är det länsstyrelserna själva som får stå i eventuella diskussioner och även riskera att få på sig skadeståndskrav om tolkningarna varit rätt eller fel. Den situationen vill vi inte ha. I min värld är det väldigt märkligt, säger Tommy Dadell till Svensk Jakt.

Såhär förordningen om de nya jaktreglerna ut:

”Rätt till småviltsjakt enligt första stycket ska upplåtas till den som är fast bosatt i Sverige.

Rätten ska även upplåtas till den som inte är fast bosatt i Sverige, men som omfattas av Sveriges internationella åtaganden om etableringsfrihet, den fria rörligheten för kapital, arbetskraftens fria rörlighet och utbyte av tjänster, och som har uppnått en närmare anknytning till Sverige. Med närmare anknytning till Sverige avses att personen i fråga äger en fastighet i Sverige, driver näringsverksamhet i Sverige, har anställning i Sverige eller liknande.

Rätt till småviltsjakt enligt första stycket får även upplåtas till någon annan än den som avses i andra stycket.”

----

Läs mer:

Nya regler för fjälljakten – jägare bosatta i Sverige får förtur

Insändare: S: Ordning och reda i fjälljakten

Antalet utländska jägare i fjällen kan begränsas - beslutet dröjer

Annons