Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare kräver att få jaga mer björn i Jämtlands län

Jägareförbundet och Jägarintresset kräver i ett gemensamt brev till Länsstyrelsen i Jämtlands län en större tilldelning björn i årets jakt.
Den snabba avskjutningen visar att det finns för mycket björn menar de.

Annons

Viltförvaltningsdelegationen Jägarintresset och Jägarföreförbundet skriver i ett brev till Länsstyrelsen att de vill se en utökning av licenstilldelningen av björn i år.

I brevet, som är underskrivet av Peter Eriksson, Jägarintresset, och Gun Fahlander, Jägareförbundet Mitt Norrland, skriver de att det redan efter en veckas jakt var 62 av 70 björnar fällda.

”När nu så många björnar redan skjutits i vårt län på endast en vecka visar det på att vår björnstam tål en högre avskjutning än de 70 som beslutades tidigare” skriver de.

De menar också att den, som de anser, låga licenstilldelningen i år kommer att innebära att många björnar måste skjutas till våren och att det inte är bra.

”Vi anser att man ska bedriva en förvaltning av vår björnstam så att man undviker att björnar måste skjutas under våren för att förhindra skador för renskötseln” skriver de.

De menar också att björninventeringen 2015 visade på att antalet björnar inte har minskat sedan 2006.

Både Jägareförbundet och Jägarintresset har flera gånger tidigare varit kritiska till den tilldelning av björn som Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutat om.

Läs mer:

Norrman på besök i Älvdalen flydde för livet med björnen i bakhasorna – "Jag var ganska säker på att jag skulle dö"

Annons