Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 800 000 kronor till forskning om snö

I dagarna, under Regionala utvecklingsnämnden, beviljades Peak Region AB projektmedel i syfte att säkra framtida snötillgång i området Jämtland – Härjedalen – Tröndelag. Totalt har de beviljats 1 800 000 kronor för projektet. Det skriver Regionen i ett pressmeddelande.

Annons
Susanné Wallner (M).Bilden är ett montage.

Pengarna ska användas för snöforskning och innovation över riksgränsen Sverige-Norge genom ett samarbete mellan Mittuniversitetet och NTNU i Trondheim.

Anledningen till projektet är att brist på snö i regionen allt oftare är ett problem för näringar och evenemang såsom internationella skidtävlingar och de alpina anläggningarna, vilka är beroende av både god snötillgång och stor kunskap om snö som material. I Regionens beslut står det att klimatförändringarna driver på behovet av ett aktivt arbete för att säkerställa att det finns snö och att snön håller den kvalitet som krävs.

– Redan idag bedrivs det forskning på området, både i Östersund och Trondheim. Behovet av en fortsatt kunskapsutveckling är stort. Projektet tar fasta på vikten av att dessa lösningar sker i samverkan mellan universiteten och de näringar som är beroende av säkrad snötillgång, säger Susanné Wallner, regionråd (M), i ett pressmeddelande.

Projektet, som kallas för ”Snörik”, ska enligt Regionens bedömning vara till nytta för företag som är beroende av snö. Projektet ska också öka företagens konkurrenskraft genom ökad behovsstyrd forskning om detsamma.

Projektet är ett så kallat Interreg projekt mellan Sverige och Norge och är finansierat av EU-medel.

Annons