Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohol bland niondeklassare vanligare i Jämtland än övriga riket – Länsstyrelsen lanserar kampanj mot langning

Enligt en nationell undersökning har hälften av niondeklassarna druckit alkohol de senaste året. I riket sammantaget är siffran 40 procent. För att stävja detta startar Länsstyrelsen en kampanj för att stoppa langning av alkohol.

Annons

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som gjort undersökningen som Länsstyrelsen lutar sig mot. Kampanjen som drar igång nu i början av april kommer att vara synlig på sociala medier och riktar sig mot 20-25 åringar. En grupp som många minderåriga får sin alkohol från.

Arkivbild.Foto: Magnus Jarefors

– Partners, kompisar och kompisars syskon har varit den vanligaste källan till alkohol för minderåriga i många år, men gruppen har ansetts svår att nå. Genom att sprida budskapen via sociala medier hoppas vi kunna nå dem, säger Therese Räftegård Färggren, ANDT–handläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

De filmer som ska spridas kommer att vara animerade och gå under parollen "Hejdå alkoholskador" och handla om myter som är kopplade till langning.

Läs även: Debatt: Köp inte ut alkohol till halloween

– Om vi tittar på flickor i årskurs nio så ser vi att 34 procent av dem i länet som dricker alkohol uppger att de får alkohol från partners, kompisar och kompisars syskon. I riket är motsvarande siffra 28 procent. Här har vi en del att föra och den här insatsen är en av många åtgärder, säger Therese Räftegård Färggren.

Filmerna finns att se på här: hejdåalkoholskador.se

Annons