Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kvinnor drabbas av lungsjukdom i länet – dödligheten har fyrdubblats

Under de senaste 20 åren har dödligheten i lungsjukdomen kol bland kvinnor i länet fyrdubblats. Det skriver Hjärt-lungfonden i ett pressmeddelande.

Annons

Det är i Hjärt- lungfondens senaste Lungrapport som siffrorna presenteras. Dödligheten har gått från 13,5 döda på 100 000 kvinnor 1997 till 53,9 per 100 000 2015 vilket motsvarar 300 procent. Motsvarande för män var 20 procent.

Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin, Karolinska institutet.

”Vissa människor utvecklar kol lättare än andra, och vi forskare arbetar hårt för att förstå varför. Bland annat genom studier påmolekylärnivå för att definiera olika former av kol och förstå vad de beror på”, skriver Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

Över 500 000 människor i landet lever med kol. Totalt är 1,9 miljoner människor i landet lungsjuk på något sätt enligt Hjärt-lungfonden.

Bilden illustrerar vad som händer när lungorna angrips av kol..

Fakta om lungsjukdomen kol:

En av vår tids stora folksjukdomar, och beror vanligtvis på att de minsta luftrören i lungorna blir inflammerade. Detta leder till att små luftblåsor i lungorna, alveoler, smälter ihop till större blåsor, vilket försvårar luftflödet till och från lungorna.

Symptom: Att ha kol brukar liknas vid att andas genom ett sugrör. Vanliga symptom är täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet och ofrivillig viktnedgång.

Drabbade och döda: Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha kol. Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av kol.

Hjärt-lungfondens mål: Att forskningen inom tio år har bättre kunskap om sjukdomen och har utvecklat ny individanpassad behandling som bromsar sjukdomen och minskar lidande och för tidig död.

Forskningsframgångar: Tack vare forskningen har kunskapen om hur kol uppkommer ökat, vilket har medfört förbättrade livsstilsråd och nya behandlingsmetoder.

Forskningens utmaningar: Att hitta bättre metoder för tidig upptäckt av KOL, få mer kunskap om varför människor som aldrig har rökt drabbas av sjukdomen, bli bättre på att förebygga försämringsperioder för kolpatienter och att bättre förstå interaktionen mellan miljö och ärftlighet för uppkomst av kol.

Fakta taget ur hjärt-lungfondens pressmeddelande.

Läs mer:

Enkel metod ska hitta kol-drabbade

Annons