Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anne-Marie trivs med ensamheten i Kesuvallen

Kyrkorgeln och vävstolen har mycket gemensamt för Anne-Marie Lidberg Andersson. Båda ger henne en meditativ upplevelse. I många är var hon kyrkomusiker i Härjedalen men sköter numera Ljungdalens Hemslöjd dit hon under vintern delvis med snöskoterns hjälp tar sig från Kesuvallen mitt mellan Ljungdalen och Helags.

Annons

Att kalla henne och snickrande maken Kjell för trångbodda är en oförlåtlig överdrift. De två utgör nämligen Kesuvallens enda invånare som bor där hela året. Det finns ytterligare ett par familjer som har hus där, men de bor där bara delar av året.

På Ljungdalens Hemslöjd har kyrkomusikern Anne-Marie Lidberg Andersson numera sin arbetsplats. Foto: Bengteric Gerhardsson

– Vi bodde i Långå i många år men för några år sedan byggde vi ett hus i Kesuvallen och där stortrivs vi i ensamheten. Att få bo så här mitt i naturen är fantastiskt. Tänk bara att på vårvintern få sitta vid väggen ute och höra riporna och ån som börjar vakna. Det ger mig både ro och inspiration till mitt eget skapande. Men det är också roligt när fjällvandrarna på väg mot Helags passerar förbi, säger hon.

Sommartid är det bilväg ända fram till Kesuvallen, men nu under vintern är det snöskotern som gäller de två kilometrarna fram till Kläppen där hon tar bilen till jobbet i Ljungdalen.

I mattan ”Grå november” har Anne-Marie Lidberg Andersson återgett de grå färgskiftningarna en höstdag i fjällen. Foto: Bengteric Gerhardsson

Efter kantorsutbildningen arbetade Anne-Marie Lidberg Andersson i närmare 30 år som kyrkomusiker i Hede, Vemdalen och Storsjö.

Men för några år sedan gick hon in i väggen och blev sjukskriven. Vägen tillbaka till arbetslivet ledde henne till den nuvarande sysslan som ansvarig för verksamheten på Ljungdalens Hemslöjd som ligger granne med skolan i Ljungdalen.

– Eftersom jag själv är intresserad av hemslöjd passade det här mig alldeles utmärkt.

Här arbetar hon fyra dagar i veckan med försäljning av alla hemslöjdsalster som bygdens egna förmågor och även ett antal stugägare från andra håll lämnat in.

Hon sköter även det café som finns i lokalen.

– Eftersom jag själv är intresserad av hemslöjd passade det här mig alldeles utmärkt, säger Anne-Marie Lidberg Andersson. Foto: Bengteric Gerhardsson

Blir det en stund över sätter hon sig gärna vid vävstolen och väver. Det är en kär klenod som en gång tillhört hennes mormor och som därför ger vävandet en extra dimension.

– Jag älskar att väva. Det är en form av skapande som jag tycker har mycket gemensamt med musiken. Det ger en inre harmoni, säger hon.

På väggen inne i lokalen hänger en matta som är resultatet av den egna skaparprocessen. Mattan heter ”Grå november” och speglar upplevelsen av fjällmiljön en grå höstdag.

– När jag ska väva en matta börjar jag med en bild i huvudet och ett namn. När jag tittade ut genom fönstret hemma i Kesuvallen en novemberdag såg jag de grå färgskiftningarna som jag har försökt att återskapa i mattan som är vävd av gamla yllekläder i en linvarp, berättar hon.

Självklart har hon även en vävstol hemma i Kesuvallen där hon skapar nya alster.

– Jag väver både för det egna nöjet och tar på mig lite beställningar. Det händer att folk kommer och visar upp en bild som de vill jag ska använda som förebild till en matta eller annan form av vävnad. Det är roligt att skapa. För mig är det en harmonisk syssla.

Under samtalet med Anne-Marie Lidberg Andersson märks tydligt hur hon upplever likheter mellan sitta vid kyrkorgeln och som nu vid vävstolen.

– I båda fallen handlar det om att skapa och förmedla. Idag har jag haft en härlig musikupplevelse innan jag kom hit. Till helgen ska jag vikariera som kantor i Storsjö kyrka och åkte dit nu på morgonen för att spela igenom det som ska spelas då. Det är en fantastisk upplevelse att få sätta sig ner och spela en stund. Bach, psalmer och Per-Erik Moraeus fina ”Koppången” ger mig samma form av meditation som att sitta och väva.

På Ljungdalens Hemslöjd har kyrkomusikern Anne-Marie Lidberg Andersson numera sin arbetsplats. Foto: Bengteric Gerhardsson

Vid sidan av det stora intresset för musik och hantverk har naturupplevelserna en stor plats i livet för Anne-Marie Lidberg Andersson.

– Det finns så mycket vackert i naturen runt där vi bor.

Vilka ser du som de tre bästa utflyktsmålen här runt Ljungdalen?

– Naturligtvis Helags. Gärna i maj när man kan skida på skaren och på barfläckarna få se den vackra purpurbräckan. Orrknipparna mellan Storsjö och Ljungdalen är annars min egen favorit. Där upplever jag min egen ”Koppången”. Därifrån ser man hela fjällvärlden. En tur till Sylarna är också en fin upplevelse jag gärna rekommenderar.

Annons