Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets hetaste lantisar utsedda – flera jämtar på listan

Nu är årets lantisar utsedda av tidningen Land. Flera jämtar är med på listan, bland annat på plats nummer 3 och plats nummer 2.

Annons

(1) Högst upp på tidningen Land:s lista över årets hetaste lantisar kommer TV4:s populära lantbrukare Marie och Gustav Mandelmann, med motiveringen:

"Deras glädje och kärlek till varandra, sina djur och grönsaksodlingar är den bästa reklam livet på landsbygden kan få!".

(2) Bland jämtarna på listan är det Östersundsbon Bodil Cornell, VD för Eldrimner, som hamnar högst upp, nämligen på en andra plats. Motiveringen är som följer:

"Som VD för Eldrimner är hon motorn i det svenska mathantverkets utveckling som blir allt viktigare i den svenska matekonomin. Verksamheten Eldrimner tilldelades i år 50 miljoner kronor av regeringen för att fortsätta det viktiga arbetet med att stärka svenskt mathantverk."

Bodil Cornell är den högst rankade jämten på tidningen lands lista över årets hetaste lantisar. Plats 2.

(3) Näst högst placerade jämte, är Östersunds FKs ordförande Daniel Kindberg med motiveringen:

"Ordförande i Östersunds FK som med sin originella ledarstil och vinnarskalle anses ligga bakom det norrländska fotbollslagets osannolika framgångar. Vid sidan av träningen har lagets mod byggts upp på okonventionella sätt – bland annat har laget framfört baletten Svansjön, skrivit en bok, gjort en konstutställning, bjudit in flyktingar till matcher och genomfört nattvandring. Nu gör Östersund succé i Europe League"

Daniel Kindberg, plats 3.

(10) Terese Bengard från Hammarstrand. Läsarnominering:

”Terese har under sin tid som verksamhetsledare för organisationen Hela Sverige ska leva verkligen lyckats få landsbygden i fokus. Detta gör Terese med humor och värme genom att vara påläst, vässad, kreativ och genom att vända på invanda ’sanningar’ om landsbygden.”

(17) Katarina Östholm, Kulturredaktör på Mittmedias lokaltidning i Västernorrland, Allehanda. Läsarnominering:

”För hennes skarpa artiklar om landsbygden kontra staden och massor av goda lösningar! Katarina Östholm är outtröttlig och mycket skärpt.”

Katarina Östholm: Vårt behov av bildning är oändligt – men kan också göra ont

(27) Joakim Rindå från Vaplan. Regissör till pjäsen "Landet inuti" om hbtq-liv i landsbygd. Motiveringen lyder:

"Kan bygdegårdar och lantliv vara queer? Landet inuti utmanar tanken om att homosexuella måste flytta till stan för att bli lyckliga. Den hyllade pjäsen av regissören Joakim Rindå med ensemble bygger på intervjuer med hbtq-personer som valt att stanna kvar på landsbygden."

Joakim Rindå utmanar sina egna fördomar om Jämtland i ny pjäs: "Här kan man inte bo som bög"

Dick Bewarp på plats 47.Foto: Oscar Eriksson.

(47) Cowboykåkens Dick Bewarp från Mårdsjön i Ragunda kommun. Motiveringen lyder:

"Reklamfilmaren som tröttnade på storstadslivet, flyttade till Jämtland och bestämde sig för att bygga ett eget timmerhus. Det tog tre år att färdigställa ”Cowboykåken” som sedan sändes som en dokumentärserie i SVT. Förra sommaren hade han runt 1 000 besökande turister på visning i huset."

Följ med hem till Dick Bewarp och cowboykåken i Mårdsjön: ”Det stod mellan Alaska och Norrland”

(95) Erika Ecknell, Funäsdalen. Härjedalingen som lämnade Paris för att bli mjölkbonde och osthantverkare i Härjedalen. Motiveringen:

"Saknade fjälluften och lämnade fem år i Paris bakom sig för att bli bonde och osthantverkare i Härjedalen. Driver nu Medskogens Hantverksost – ett av Sveriges minsta mejerier och är även mjölkbonde. Målet är att ha tio kor i ladugården eller fjöset som det heter på härjedalska."

Hela listan finner ni här (Tidningen land).

Annons