Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergs kommun ger mest bidrag till idrottsföreningar i länet – så mycket ger din kommun

Bergs kommun gav förra året 353 kronor per invånare i bidrag till kommunens idrottsföreningar. Genomsnittet i resten av landet ligger på 78 kronor per invånare.

Annons

Siffror för 2016 från Kolada som nyhetsbyrån Siren har sammanställt visar på stora skillnader i kommunalt stöd till idrottsföreningar. Mest bidrag i Jämtlands län får idrottsföreningarna i Bergs kommun. Uppgifter saknas för både Bräcke och Krokoms kommun.

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet

– I princip ligger det stationärt, vilket inte är någon fara om man tittar på ett enstaka år, men om det fortsätter i flera år kan man börja bli orolig, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).

För ett fyrtiotal kommuner saknas uppgift. Genomsnittet ligger på 78 kronor per invånare.

– Det finns också en fördelningsproblematik som kommunerna kan fundera på. När man sänker eller ligger stilla med sådana här bidrag, så blir effekten ofta att medlemsavgifterna höjs, och det slår mot vissa grupper. Vi tycker inte om att medlemsavgiften blir exkluderande, säger Björn Eriksson, till Nyhetsbyrån Siren.

Reglerna för det kommunala bidraget till idrottsföreningarna kan variera. Det kommunala bidraget är inte samma sak som det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK), som idrottsföreningar som uppfyller vissa kriterier också kan ansöka om.

Fotnot: Den här artikeln hade tidigare utgångspunkten att Bergs kommun betalade mest bidrag till kommunens idrottsföreningar i landet. Detta baserades på siffror från Kolada som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Siffrorna stämde dessvärre inte och har nu reviderats. De nya siffrorna har uppdaterats i artikeln.

Läs mer om föreningar och bidrag:

Så mycket betalar andra klubbar

Mer pengar till föreningarna

Lägre bidrag till föreningar i Härjedalen

Annons