Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked från regeringen – det blir ingen regionbildning i norra Sverige 2019

I dag lämnade regeringen sitt besked att det inte kommer bli någon regionbildning i norra Sverige 2019. Det uppger civilminister Ardalan Shekarabi (S) för TT. Regeringen föreslår inte längre att de fyra landstingen i Norrland ska slås samman. (TT)

Annons

För mindre än en vecka sedan stod det klart att Jämtland Härjedalen inte skulle ingå i en storregion med de tre övriga Norrlandslänen. Till Sveriges Radio Jämtland sa civilminister Ardalan Shekarabi att beslutet att lyfta ur Region Jämtland Härjedalen kom sig av det stora motstånd som man upplevt att länet uppvisat mot förslaget och att det saknades stöd i riksdagen för att inkludera Jämtland och Härjedalens län.

Under onsdagen kom regeringens besked att man inte kommer gå vidare med regionbildning i norra Sverige över huvud taget i regionbildningsförslaget till 2019.

– Region Norrland är inte med i förslaget. Det blir Svealand och Götaland som är föremål för diskussion, säger Shekararbi till TT och tillägger att de närmaste dagarna måste frågan om åtminstone två storregioner ska bildas 2019 avgöras.

– Regionfrågan har diskuterats, i modern tid, i tolv år och vi har berett förslag i tio år, från tre statliga utredningar. Antingen har vi en möjlighet att komma överens de närmaste dygnen eller så är den här frågan borta från dagordningen, säger Shekarabi.

Han sätter sitt hopp till att Centerpartiet och kanske Kristdemokraterna kan vara intresserade av att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet. Det är främst C:s, men också V:s och KD;s synpunkter som regeringen har försökt gå till mötes. Han räknar i princip bort att Moderaterna och Liberalerna skulle vilja vara med.

– Vi har lagt fram ett förslag där vi har beaktat de synpunkter som framförallt Centerpartiet har framfört, om att regionaliseringen också måste innehålla flytt av ansvar från nationella nivån till regionerna, säger Shekarabi.

Han tillägger att förslaget också har anpassats för att underlätta för de landsting som visat större intresse än andra att gå samman.

Efter regeringens besked säger regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen, Ann- Marie Johansson, att det blir än mer viktigt med ett bra samarbete mellan Norrlandslänen.

– Nu när det inte blir någon regionbildning alls i norr är det viktigt att det goda samarbete som påbörjats fortsätter. I och med det här beskedet är det viktigare än någonsin att vi i norr hittar konkreta samarbetsområden för att klara våra gemensamma utmaningar inför framtiden, säger Ann- Marie Johansson i ett pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen.

I pressmeddelandet skriver man också att det förberedelsearbete som gjorts inför en eventuell regionbildning ändå varit till nytta. Ett uppdrag i arbetet med förberedelser har varit att kartlägga och föreslå möjliga samarbetsområden oavsett om det skulle bli en Norrlandsregion eller inte. En sammanställning av de första kartläggningarna tros vara klar under januari månad.

– Vi direktörer ser att våra utmaningar i Norrland är så stora att fortsatt samarbete kommer att vara en självklarhet, säger Björn Eriksson, regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen i pressmeddelandet.

Läs mer om storregionfrågan:

Bekräftat: Jämtlands län lyfts ur storregionreformen

Civilministern: Ingen sammanslagning av länsstyrelser under 2018

Statsvetare om storregion-frågan: Kan läggas på is men återkommer senare

Annons