Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutat: Förbjudet med skoterkörning utanför lederna i tidigare kommunalt reglerade områden

Länsstyrelsen har beslutat om nya regler för skotertrafiken. Detta i områden som tidigare varit kommunalt reglerade i Åre och Härjedalens kommuner. Det skriver Länsstyrelsen på sin hemsida. De nya reglerna började gälla 1 mars.

Annons

Läs också: Härjedalens kommun förtydligar regler kring skoteråkning

Under senhösten 2017 upptäckte regeringen brister i terrängkörningslagen vilket innebar att kommuners egna skoterreglering visade sig vara ogiltiga. Så var bland annat fallet i Härjedalens kommun där det visade sig att man olagligt bötfällt skoteråkare i 17 år.

Länsstyrelsen har därför lämnat in förslag om föreskrifter på en ny reglering för skotertrafiken i de aktuella kommunerna (i det här fallet i Åre och Härjedalen). Kommunerna har sedan fått komma med synpunkter på hur föreskriften ska utformas. Länsstyrelsen bedömde då att det är angeläget att reglera skotertrafiken inom tidigare reglerade områden tills dess att kommunerna får mandat att fatta egna beslut om reglering.

Den nya regleringen innebär i stort att skoterkörning är förbjudet utanför skoterlederna i både Åre och Härjedalen, även om det finns vissa undantag i förbudet, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

Vilka undantag som gäller skiljer sig lite mellan kommunerna, men i stort gäller undantagen följande:

Markägare eller brukare och medföljande till dessa, i samband med markens ändamålsenliga nyttjande, skötsel och tillsyn. Undantaget gäller endast körning på egen mark och transport närmast lämpliga väg från upplåten skoterled.

Ägare av stuga inom regleringsområdet, och dennes familj. Undantaget gäller endast för färd närmast lämpliga väg till stugan från upplåten skoterled.

Preparering av skidspår och skidbackar.

Natur- och ledvärdar under tjänsteutövning.

Underhåll av skoterleder.

Körning på sjöis närmaste lämpliga väg mellan skoterleder som ansluter till sjön.

Undantag som gäller endast i Åre kommun:

Körning på sjöis närmaste lämpliga väg till fiskeplats vid innehav av giltigt fiskekort, där det finns en skoterled som ansluter till sjön.

Fiskerättsägare och dennes familj. Undantaget gäller endast för färd närmast lämpliga väg till fiskevatten från upplåten skoterled eller regleringsområdets gräns under den tid skoterlederna är tillåtna för trafik.

Undantag som gäller endast i Härjedalens kommun:

Fiskerättsägare och dennes familj, och de som har giltigt fiskekort. Undantaget gäller endast för färd närmast lämpliga väg till fiskevatten från upplåten skoterled eller regleringsområdets gräns under den tid skoterlederna är tillåtna för trafik.

Annons