Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betydande lavinfara i länsfjällen – åkare uppmanas vara försiktiga

Risken för laviner i delar av länsfjällen bedöms under fredagen som "betydande". Detta enligt Naturvårdsverket som säger att man bör vara mycket försiktig med var man ska åka.

Annons

Lavinfaran ligger nu på en trea på en femskalig skala, både i området Storulvån/Åre/Bydalen samt Ljungdalen/Funäsdalen. Detta anses alltså vara betydande fara. Man uppmanas att bedöma snötäcket och terrängen noggrant innan man åker.

Det är det blåsiga vädret som enligt Naturvårdsverket gör att snödrevet fortsätter på kalfjällen samt vid trädgränsen. I Storulvån/Åre/Bydalen bedöms lavinfaran vara som störst i gränsfjällens läsluttningar, på nord- och nordostsidor. Detsamma gäller för Ljungdalen/Funäsdalen, men där lyfts också områdets norra delar fram speciellt.

Lavinfaran blir högre allteftersom flaken med drevsnö blir tjockare, och den förväntas vara fortsatt betydande även under lördagen.

Naturvårdsverket rekommenderar att man är mycket försiktig samt att man ska undvika branter där drevsnön och nysnön är runt en decimeter tjock. Ett säkrare val av åkning är att hålla sig till skogen eller backar med mindre än 30 graders lutning.

I Hemavan/Tärnaby bedöms lavinfaran under fredagen som stor.

----

Läs mer:

Lavin vid Storsnasen visade sig vara falsklarm

Lavin utlöstes i Härjedalen – stor sökinsats inleddes

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Annons