Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnjakten har börjat – så många har fällts

På söndagen inleddes årets björnjakt och liksom tidigare år är antalet björnar som får skjutas uppdelat på två områden, norr och söder om E14.

Annons

Totalt får 74 björnar skjutas och länet delas, liksom tidigare år, upp i två områden med zoner inom vardera område.

Området söder om E14 delas in i 1a som är den västra delen och 1b som är den östra delen. Högst 37 björnar får fällas inom området och av dessa får högst 20 fällas inom område 1b.

Området norr om E14 delas in i 2a som är den västra delen och 2b som är den östra. Här gäller samma tilldelning av björnar, högst 37 stycken och av dessa får högst 20 fällas inom område 2b.

På länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer detaljer kring hur områdena är indelade och var gränserna mellan dem går.

Länsstyrelsen har en telefonsvarare som har aktuell information om hur många björnar som fällts och vad som återstår av tilldelningen. Den uppdateras varje dag, senast klockan 22. Vi uppdaterar kontinuerligt med information om antalet fällda björnar.

Jakten pågår från och med i dag och fram till 15 oktober.

Uppdatering 15.10: Klockan 14 på söndagen hade tre fällda björnar rapporterats in till Länsstyrelsen. Samtliga i jaktområde 2, norr om E14.

Uppdatering 20.00:

Länsstyrelsen uppaterade sin telefonsvarare klockan 18.00 med att det fotfarande är tre fällda björnar. Samtliga fälldes i jaktområde 2b, där det alltså högst får fällas 17 björnar ytterligare.

Uppdatering måndag kl 11.30

Ytterligare fem björnar har fällts, tre björnar har fällts i område 2b där totalen nu ligger på sex stycken fällda björnar och en björn har fällts i område 2a.

Dessutom har en björn fällts söder om E14 på gränsen mellan område 1a och 1b, i närheten av Linsell i Härjedalen. Länsstyrelsen hade på måndagsförmiddagen inte bestämt än om björnen ska räknas in i område a eller b.

Uppdatering måndag 20.43:

Ytterligare en björn har fällts i område 1. Det betyder att det totalt är två björnar fällda i område 1 och en av dem fälldes i 1b. Nu får högst 19 björnar ytterligare fällas i 1b.

Totalt har nu nio björnar fällts i länet.

Uppdatering onsdag: 16.53:

Det har fällts ytterligare tre björnar i område 2 b, där har totalt nio björnar nu fällts. Högst ytterligare elva får nu fällas där.

Det har också fällts ytterligare två björnar i område 1b, där det nu totalt har fällts tre björnar. Ytterligare högst 17 får nu fällas inom det området.

I länet har det nu totalt fällts 14 björnar.

Läs mer:

Björnforskande barn fick se björn – hemma på gården

Se björnen jaga och fälla älgen – Jörgen fångade kampen på film

FAKTA: Hit ska du ringa

Länsstyrelsen i Jämtland har blivit nerringda på fel nummer av nyfikna jägare som undrar hur många björnar som det är tillåtet att fälla i respektive område.

Numret för dig som ska rapportera in fällda björnar: 010-225 30 40

Numret för dig som som undrar hur många björnar som finns kvar av tilldelningen : 010-225 30 70

Annons