Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten: Så påverkas din plånbok

Regeringens budget får betydelse för innehållet i din plånbok. Här är förslagen som påverkar privatekonomin mest.

Annons

Höjd inkomstskatt på upp till 100 kronor i månaden genom att inkomstgränsen för när den enskilde börjar betala statlig skatt inte höjs. Omkring 40 000 fler svenskar beräknas få betala statlig inkomstskatt nästa år, jämfört med i dag.

Garantiersättning i sjuk- och aktivitetsgarantin höjs med 187 kronor i månaden. Fler får rätt till bostadsbidrag när inkomstgränsen i systemet höjs. Höjt flerbarnstillägg för tredje barnet med 126 kronor per månad.

Tandvårdsbidraget för personer 65-74 år höjs från 150 till 300 kronor om året, gäller från 1 juli 2017. Kostnader för resor till och från jobbet får bara dras av i deklarationen om de överstiger 11 000 kronor. Tidigare gällde 10 000 kronor.

Halverad moms på lättare reparationstjänster, som att få cykeln lagad. Rut utvidgas till att även gälla reparation av vitvaror i hemmet. Höjda alkoholskatter gör en starköl cirka 25 öre dyrare och en flaska vin kostar någon krona mer.

Nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar sänks från 16 000 till 10 000 kronor. Samtidigt förlängs möjligheten till nedsättning till 2020. Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen slopas.

Bland annat kommer försvaret att få 450 miljoner kronor extra för att kunna fullfölja köpet av artillerisystemet Archer. Det har blivit dyrare än beräknat efter det att Norge hoppat av samarbetet.

Biståndet ökas med 6,4 miljarder kronor i år, vilket är en justering för att flyktingmottagandet minskat kraftigt jämfört med vad regeringen tidigare trott. Vissa kostnader för asylmottagandet betalas ur biståndsbudgeten, och nu finns alltså "outnyttjade" pengar som kan återföras till att betala bistånd.

I och med att flyktingströmmen avtagit blir det också pengar "över" på kontot för ersättningar och bostäder i asylmottagningen i år. Området Migration får 6,4 miljarder kronor mindre än vad regeringen planerade för före effekterna av den omlagda flyktingpolitiken var kända.

Sveriges EU-avgift, som kan variera en hel del mellan åren, blir 4,5 miljarder kronor högre i år än beräknat.

Totalt tillförs 5,9 miljarder kronor i årets ändringsbudget.

Fakta ur budgeten

Totalt presenterar regeringen förslag på 23,6 miljarder kronor.Finansiering och budgetförstärkning uppgår till 6,4 miljarder kronor.Satsningar:10 miljarder till kommunstöd3,5 miljarder till flyktingar och integration1,8 miljarder till klimat1 miljard till olika sociala satsningar, till exempel flerbarnstillägg820 miljoner till rutavdrag för reparationer, växastöd för företag och andra skatteförändringar390 miljoner till forskning och innovationer180 miljoner till Polisen175 miljoner till åtgärder mot skatteflykt100 miljoner till bredband i glesbygd250 miljoner till övrigtÄndrade skatter:Höjd inkomstskattHöjd alkoholskattHöjd bensinskattKemikalieskattBankskattKärnkraftsskatten fasas ut i två steg, juli 2017 och januari 2018Fastighetsskatten för vattenkraft sänks i fyra steg från 2017Energiskatt på el för hushåll och tjänstesektor höjs i två steg, 2017 och 2018Besparingar på extratjänster och traineejobbJusteringar av årets budget:Försvaret får 450 miljoner kronor extra för köpet av artillerisystemet ArcherBiståndet får 6,4 miljarder kronor extraEU-avgiften blir 4,5 miljarder kronor högre än beräknat

Annons