Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busväder i julhelgen – men krisorganisationen är beredd

/
  • SMHI varnar för hårda fjällvindar med snö och plusgrader i länets fjällvärld under juldagen.

Flera intensiva lågtryck rullar in över länet nu i julhelgen. SMHI flaggar för hårda vindar och snö – framförallt i fjälltrakterna.

Annons

Ett tjugotal organisationer med länsstyrelsen, räddningstjänst, elbolag och polis i spetsen, trummade samman ett så kallat regionalt samverkansmöte på onsdagen. Det var SMHI:s prognoser som låg bakom krisgruppens uppsamling.

SMHI varnar för stormbyar i fjällen och även hård vind och snö öster om fjällen sent på juldagen och natten mot annandag jul. "Prognoserna för området öster om fjällen är mer osäkra men innebär hård vind och snö även där, eventuellt i mindre omfattning än i fjällen", skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Enligt SMHI blir det knappast några isvindar som sveper över fjällvärlden på juldagen. Det blir runt noll grader, plus minus någon grad – med en tendens mot plusgrader. Detta i kombination med snöfall och med vindbyar upp mot 20 meter per sekund kan påverka

"Flera organisationer har vidtagit särskilda åtgärder och bland annat höjt beredskap samt informerat internt. Detta gäller bland annat flera kommuner, polisen, Eon och Jämtkraft. Om SMHI uppgraderar väderlaget till en så kallad Klass 2-varning kommer Länsstyrelsen att kalla till ytterligare möten", rapporterar länsstyrelsen.

På julaftonskvällen gick SMHI ut med en klass 2-varning för storm på utsatta platser i Jämtlands- och Härjedalsfjällen samt stormbyar i större delen av södra Norrland. Klass 2-varningen gäller även för Medelpad, Gävleborg och Ångermanland.

– När vinden tilltar kan det bli riktigt besvärligt väder, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

Blåsten hänger ihop med lågtryck som drar in över norska kusten och som ägnar juldagen åt att förflytta sig österut.

Annons