Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilministern: Ingen sammanslagning av länsstyrelser under 2018

Civilminister Ardalan Shekarabi har i dag konstaterat att det inte är aktuellt med någon sammanslagning av länsstyrelser redan 2018. Detta då stödet är för svagt.

Annons

Arkivbild.

Det säger han i en intervju med Sveriges Radio Ekot. Anledningen är att i stort sett alla länsstyrelser säger nej till förslaget och att det därmed inte går att genomföra. Därför blir det inte aktuellt innan 2019.

– Jag delar länsstyrelsernas bild att det förslag som ligger på bordet som handlar om att länstyrelserna ska sammanläggas redan 2018 inte ger tillräckligt goda förutsättningar, vad gäller förändingsarbetet. Så vi behöver längre tid på oss, säger Ardalan Shekarabi till Ekot.

Därmed blir det ingen sammanslagning av länsstyrelser redan 2018, som tidigare legat som förslag.

Det är sex regioner som regeringen vill bilda, varav tre inom de närmaste åren. Arbetet skulle inledas med sammanslagning av länsstyrelser redan 2018, vilket civilminister Ardalan Shekarabi nu sätter stopp för, enligt Ekot. Anledningen är alltså att det är för ont om tid, vilket även många länsstyrelser ska ha påpekat.

– Det är för kort tidsplan, helt enkelt, säger Shekarabi till radion.

Exakt när sammanslagningen blir av i stället ska för tillfället vara oklart, men ett förslag har varit 1 januari 2019. Civilminisern ber att få återkomma efter att samtal med de olika partierna hållits. Dessa samtal börjar på måndag 7 november.

Ardalan Shekarabi  (S), civilminister.

Läs mer:

Mattias Warg: Folkomröstningen måste genomföras

Förberedelserna för storregion och folkomröstning fortsätter

KD kan få nyckelroll när frågan om storregioner avgörs

C-ledare hävdar att Jämtlands län förblir egen region: ”Det är solklart efter dagens möte”

Annons