Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Länets hockeyförbund: Vi måste göra något åt våldet och huvudskadorna

Annons

Styrelsen för Jämtland Härjedalens Ishockeyförbund har tillsammans med våra föreningar kommit överens om att agera i frågan om det ökade våldet inom ishockeyn, där framför allt huvudskador och hjärnskakningar blir fler och allvarligare.

Vi har bara de senaste säsongerna haft ett antal spelare som fått sluta med ishockey som en följd av hjärnskakningar. Det är viktigt att svensk hockey nu tar tag i problemet och kraftsamlar för att få alla parter att förstå problemet. Det gäller från SIF:s styrelse, SHL, SDHL, allsvenskan och distrikten att få en samsyn på vad fair play och respekt egentligen betyder.

Vi kan jobba med våra värdeord hur mycket som helst men, lever vi inte som vi lär blir orden betydelselösa. En fråga som diskuteras här är vilka bestraffningar som ska vidtas, men den blir lite svårare att hantera då det inte finns ett gemensamt straffsystem för ishockeyn, då SHL, SDHL, allsvenskan har ett eget regelverk och distrikten ett annat.

Det går inte bara att skylla på att spelet blivit snabbare eller att spelarna har ett eget ansvar och ska hålla upp huvudet. För den debatt som pågår i media, där bland annat Expressen skrivit om följder av hjärnskakningar, är inte positiv för vår rekrytering.

Vi har nu en positiv ökning i TKH och det gäller att behålla de killarna och tjejerna i vår verksamhet. Nu slutar många att spela hockey i 12-årsåldern. Frågan är varför?

Vårt förslag till SIF är:

- SIF måste arbeta för att vi alla har en gemensam syn på vad värdegrunden – fair play och respekt – står för. Det gäller hela vägen från styrelser, ledare, spelare till föräldrar.

- Att bestraffning av spelare och ledare ska vara likvärdig oavsett vilken serie eller vilket distrikt man tillhör.

- Obligatoriska utbildningar i detta för alla kan vara en väg att gå. Att man genomfört utbildningen ska dokumenteras.

När det gäller utbildningar så bör det på alla hockeygymnasier vara en obligatorisk del om vad konsekvenserna blir för den som drabbas av hjärnskakningar. Borde vara fullt möjligt att lägga in i nuvarande kursplaner.

SIF borde också initiera en kampanj med hjälp av kända spelare för att sprida information om respekt i spelet för att undvika hjärnskakningar och andra skador.

Ett annat förslag är att det görs en utredning om vad som är möjligt att förebygga genom regeländringar och bestraffningar.

Här bör också hårdhet i materialet i utrustningarna utredas.

Peter Bengtsson ordförande Jämtland Härjedalens Ishockeyförbund

Mikael Krusenberg, Maria Lexhagen Östersunds IK  

Johan Zetterlund Brunflo IK     

Jan-Anders Lundhag  Järpens IF      

Nina Andersson Näldens IF

Fredrik Örjebo IFK Strömsund    

Johan Andersson Frösö IF

                                                     

                                                                                                                                                                                 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons