Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eliasson (KD) kan fälla DÖ

/
  • Lars-Olof Eliasson, ett av fyra KD-ombud från länet till partiets riksting.
  • Lars-Erik Olofsson har bestämt sig, nej till DÖ.

Fyra kristdemokrater från länet är på plats när början på slutet för Decemberöverenskommelsen, DÖ, kan inledas på Kristdemokraternas riksting i Västerås på fredagen. En av dem är Lars-Olof Eliasson från Sveg, som inte bestämt sig hur han ska rösta.

Annons

Lars-Olof Eliasson från Sveg, ett av fyra KD-ombud från länet som är på KD:s riksting. Under fredagen tar tinget ställning till om Kristdemokraterna ska lämna Decemberöverenskommelsen eller inte. I teorin kan han bli tungan på vågen som fäller överenskommelsen.

Inom partiet har kritik mot Decemberöverenskommelsen, DÖ, vuxit fram. Och enligt Dagens industri kommer minst åtta av de 26 distrikten att rösta för att riva upp DÖ.

Ombuden från länet – Lars-Erik Olofsson, Lillemor Brandum, Stefan Nilsson och Lars-Olof Eliasson – har olika uppfattningar.

– Lars-Erik och Stefan vill riva upp den, Lillemor har velat behålla den och jag har inte riktigt bestämt mig, säger Lars-Olof Eliasson som säger att han kommer lyssna in på debatten under fredagen innan han bestämmer sig.

– Decemberöverenskommelsen var då vid årsskiftet den minst dåliga som man kunde komma fram till. Men jag är bekymrad över hur S och MP har vårdat det. Nu efter sex-sju månader så ser man att det har förlamat debatten alldeles för mycket, säger han.

Under torsdagen höll färska partiledaren (tillträdde april 2015) Ebba Busch Thor sitt anförande där hon gjorde klart att hon tänker följa rikstingets beslut.

– Jag tycker det är positivt att hon uttrycker sig så. Jag har fått signaler att hon kommer följa det, säger Eliasson.

– Om (Decemberöverenskommelsen) inte faller hos oss så är det stor risk att den faller när Moderaterna har sin stämma (nästa helg), säger han.

Statsvetaren Widenstjerna: Hela den politiska scenen är kaotisk

Lars-Erik Olofsson har redan bestämt sig för hur han ska rösta.

– Jag kommer rösta för att den ska rivas upp. Decemberöverenskommelsen är ett märkligt sätt i ett demokratiskt samhälle att agera. För det sätter lite grann demokratin ur spel.

Vad säger de väljare och sympatisörer som du träffat på om Decemberöverenskommelsen?

– Det är en saklig och lugn argumentation om att den inte är till gagn för vare sig partiet eller landet eller demokratin.

Läs även: Saila Quicklund (M) tycker att Alliansen och landet är vinnarna i Decemberöverenskommelsen

Annons