Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få gifter sig kyrkligt i Härjedalen – här är länets alla siffror

Enligt statistik Svenska Kyrkan tagit fram, gifter sig Härjedalens kommuninvånare i väldigt låg utsträckning i kyrkan. Av landets 290 kommuner placerar sig Härjedalen näst sist med endast sju kyrkliga vigslar under 2016.

Annons

Totalt anordnades 17.841 kyrkliga vigslar i Sverige 2016. Allra flest, sett till kommunens invånarantal, var det i Markaryds kommun. Detta visar statistik från Svenska kyrkan som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Generellt så ökar antalet bröllop i hela Sverige och den ökningen är lika stor inom de kyrkliga vigslarna. Vi följer mönstret, säger Pernilla Jonsson, chef för analysenheten på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren i ett pressmeddelande.

Noterbart är att Härjedalen kommun placerar sig näst sist på hela listan, av alla Sveriges 290 kommuner. Statistiken visar endast 0.7 vigslar per 1000 invånare under förra året.

Flest kyrkliga bröllop i länet i samma statistik stod Åre för, där 2.7 kyrkliga bröllop per 1000 invånare rapporterades. Detta placerade Åre på en 19:e plats på samma lista.

På plats 57 hittas Krokom med 2.3 kyrkliga bröllop, medan Östersund placerades på plats 90.

Av landets 290 kommuner placerar sig Härjedalen näst sist i antal kyrkliga bröllop per 1000 invånare, visar statistik som Svenska Kyrkan har tagit fram.

– När man jämför antalet kyrkliga vigslar i olika kommuner måste man se till flera faktorer, menar Pernilla Jonsson.

– Utvecklingen varierar över landet och är både knuten till olikheter i kyrklig sed och demografiska förändringar. Vi kan se att det finns ökning av kyrkliga vigslar framförallt i exempelvis Växjö, Karlstad och Lunds stift, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Även den stora kullen 90-talister där den äldre delen nu börjar bilda familj kan ha betydelse för ökningen, menar Pernilla Jonsson.

– Minskningen som vi såg under en längre period har upphört. Vad man kan säga generellt är att 2011 var ett bottenår när det gäller kyrkliga vigslar. Därefter har det legat ganska stabilt och så har vi en svag ökning nu, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Trenden med kyrkliga vigslar skiljer sig till viss del från andra kyrkliga traditioner.

– Vi har generellt inte haft så stora tapp när det gäller vigslar och dop de senaste åren, men konfirmationer fortsätter att minska, säger Pernilla Jonsson på Svenska kyrkan till Nyhetsbyrån Siren.

Antal vigslar per kommun 2016:

1. Östersund: 126

2. Krokom: 34

3. Åre: 30

4. Strömsund: 18

5. Berg: 13

6. Bräcke: 10

7. Ragunda: 8

8. Härjedalen: 7

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons