Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första snön har fallit – då kommer vintern

Vintern är på ingång och nu har säsongens första snö fallit i länet. Men den riktiga vintern får vi vänta på ett tag till.

Annons

TV: Se årets första snö falla.

Tidigare idag föll vintersäsongens första snö i Hotagen i Krokoms kommun. Och mer snö är att vänta, enligt Kristoffer Molanin som meteorolog på vädertjänsten Foreca.

– Ikväll och natten till onsdag så kan det fortsatt vara tidvis lokala regnskurar i västra Jämtlandsfjället och det kan ha inslag av både snö och lite blötsnö. Det kommer att vara fortsatt kallt, säger Kristoffer Molanin.

Det är inte helt vanligt att den första snön faller redan i mitten av september, även om det inte heller är ovanligt att det förekommer i fjällen om det är kallt.

– Det är mer i oktober som den här typen av väder brukar vara vanligt, men det är inte heller ovanligt att det förekommer i fjällkedjan, säger Kristoffer Molanin.

Enligt Kristoffer beror snöfallet på att vi har fått in väldigt kall och torr luft norrifrån.

– Men det ligger inget stort nederbördsområde, så det hör inte ihop med något stort lågtryck. Efter onsdag är det ingen större risk för mer snö i Jämtland på ungefär en månad, säger Kristoffer Molanin.

Enligt Kristoffer har hela Jämtland haft höst enligt en meteorologisks definition i ungefär en och en halv vecka. Vintern beräknas komma på riktigt i mitten av oktober i Jämtlandsfjället och i slutet på oktober eller början på november i övriga länet.

Mer tv:

Se när fiskräknaren i Ljusdal fick oväntat besök

Vi går husesyn hos Gabriel Somi och kikar in i hans badrumsskåp: "Man måste vara snygg inför Europa"